Напрежението в Афганистан расте с всеки изминал ден. Снимка: Reuters
fallback

Двама американски офицери бяха застреляни днес в сградата на министерството на вътрешните работи в Кабул след като започнала престрелка.

Убити са полковник и майор, които работели като съветници към вътрешното министерство на Афганистан. Нападателят също е бил убит от афганистански полицаи. Не се съобщават какви са били причините за възникналия спор, довел до убийствата.

Междувременно талибаните поеха отговорността за убийството. Говорителят им Забиула Мухаджид обяви в изявление, че атаката е била извършена от нападател камикадзе на име Абдул Рахман. Според Мухаджид Рахман е убил четирима високопоставени американски съветници в отмъщение за изгарянето на екземпляри на Корана от американски военнослужещи в базата в Баграм.

Представители на афганистанските власти и на силите на НАТО в страната не потвърдиха, но и не отрекоха твърденията на талибаните.

В отговор на убийството на двамата американски съветници, НАТО отзова всички свои представители, работещи в афганистански министерства, обяви американският генерал Джон Алън, цитиран от Ройтерс.

В същото време пети ден продължават масовите протести в много от афганистанските градове заради изгарянето на екземпляри на Корана в от американски войници във военната база Баграм край Кабул.

Четирима души бяха убити и 56 ранени при нападение срещу комплекс на ООН в Кундуз по време на антиамерикански демонстрации, предаде Франс прес. Според очевидци, протестиращите, които били няколко хиляди, започнали да хвърлят камъни срещу полицаи след като стигнали до комплекса на ООН. Те се опитали да щурмуват комплекса в Кундуз, където имало служители на Мисията на ООН за помощ в Афганистан ЮНАМА, но били спрени от полицията.

Oще по темата
По данни на местните власти и на полицията днешните демонстрации в провинциите Сари пул, Нангархар и Пактия започнали като относително мирни прояви. В провинция Лагман обаче се стигнало до насилие. Близо хиляда демонстранти замеряли с камъни части на афганистанската армия и полиция, разбили прозорците на няколко административни сгради и се опитали да атакуват резиденцията на губернатора. При безредиците били ранени трима полицаи, двама служители на разузнаването и трима цивилни, посочва Асошиейтед прес. Според полицията в Лагман сред  протестиращите имало хора, въоръжени с огнестрелно оръжие. От началото на протестите във вторник досега при сблъсъци между демонстранти и силите на реда загинаха най-малко 25 души, посочва АП.

Вълната от недоволство се надигна, след като стана известно, че американски войници изхвърлили екземпляри на Корана и друга религиозна литература в ямата за изгаряне на отпадъци във военната база Баграм северно от Кабул.

Президентът на САЩ Барак Обама и високопоставени американски военни бяха принудени да поднесат извиненията си за непреднамерените, но неправилни действия на американските войници, които разбуниха духовете в Афганистан и съседен Пакистан.

БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

182

Анонимен

преди 12 години

za da se opravi afganistan ,my triabva slychaino iztarvana qdrena bomba ili vodorodna i problema e reshen ,koi znae sveta niama da zagybi mnogo ,moje da se kaje che izvanzemni sa gi napadnali za grogata .

181

Iran

преди 12 години

Външните отношения на Иран се основават на два стратегически принципа: премахване на външните влияния в региона и търсене на широки дипломатически контакти с развиващите се и необвързани страни. Иран поддържа дипломатически отношения с почти всички членки на Организацията на обединените нации, с изключение на Израел (който Иран не признава) и САЩ (от иранската революция насам).[13] От 2005 година насам иранската ядрена програма е обект на спорове със страните от западния свят заради подозренията, че Иран може да отклони цивилни ядрени технология за военни цели. Тези опасения принуждават Съвета за сигурност на ООН да наложи санкции срещу страната и на определени компании, свързани с тази програма, като по този начин да се задълбочава икономическата изолация на Иран на международната сцена. Директорът на Националното разузнаване на САЩ заяви през февруари 2009 г., че Иран не би бил в състояние да се сдобие с ядрено оръжие до 2013 г. в случай, че реши да разработи такова.[14]Въоръжените сили на Иран се състоят от Сухопътни войски, Военновъздушни сили, Военноморски сили и Корпус на Ислямската революционна гвардия с обща численост около 545 000 души, както и сили от резерва 350 000 резерв сила, което представлява редовна военна сила от 900 000 души.[15] Към тях се прибавя и въоръжена паравоенна милиция, наречена Басидж, която включва около 90 000 униформени войници в състава на революционната гвардия и до 11 милиона мъже и жени членове на организацията из цялата страна. Иран има способността бързо да мобилизира 1 000 000 души.[16] ​​През 2007, военните разходи на Иран са в размер на 2,6% от БВП или $ 102 на глава от населението, най-ниската цифра от всички нации в Персийския залив.[17] Военната доктрина на страната се основава на възпирането.[18]За да преодолее чуждестранното оръжейно ембарго, от иранската революция насам страната е разработила свой собствен военнопромишлен комплекс, произвеждащ танкове, бронетранспортьори, управляеми ракети, подводници, военни кораби, ракетни разрушители, радарни системи, хеликоптери и изтребители.[19][20][21] През последните години, официалните новини подчертават разработването на ракети като Хуут, Коусар, Зелзал, Фатех-110, Шахаб-3 и Саджджил, както и богата гама от безпилотни летателни апарати.[22] Фаджр-3 към момента е най-усъвършенствата балистична ракета на Иран, способна да носи до три отделни бойни глави на разстояние 2500 километра.

180

Анонимен

преди 12 години

За какъв х*й са там американците?

fallback