Снимка: архив, Reuters

Стотина афганистанци протестираха днес пред американската военна база Баграм близо до Кабул, предадоха световните агенции.

Демонстрациите бяха предизвикани от съобщение, че чужди войници са осквернили голям брой копия на Корана.

Генерал Джон Алън, командващ Международните сили за поддържане на сигурността /ИСАФ/, поднесе искрените си извинения за действията на войниците в очевиден опит да предотврати разпалването на антизападен гняв в Афганистан.

"Когато научихме за тези действия, незабавно се намесихме и ги спряхме", каза той и отбеляза, че те не са били умишлени. Алън обеща, че случаят ще бъде подробно разследван, но не даде повече подробности.

Служител от авиобазата каза, че десетки афганистанци протестирали пред един от контролно-пропускателните пунктове вътре в базата. Не е имало враждебни действия и протестът е бил разпръснат, каза служителят.

Ахмад Кабир, управник на областта Баграм в провинция Парван, каза, че демонстрантите са хора, които работят вътре в базата. Някои от тях заявили, че са видели части от Коран, който бил изгорен. Местната полиция също разследва случая.

Афганистански полицаи участваха в престрелка с войници на НАТО в Южен Афганистан късно снощи. Албански войник е убит, а трима други чужди войници са ранени, предаде ДПА, като се позова на служители. Полицаите и войниците първо имали словесен спор, който бил последван от въоръжен сблъсък. Полицаите, участвали в конфликта, са арестувани от силите за сигурност, посочва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase