Снимка: Reuters
fallback

Хиляди афганистанци протестират втори ден срещу изгарянето на екземпляри от Корана в американската база Баграм в Афганистан, предаде Ройтерс.

Най-малко 11 демонстранти са ранени с огнестрелно оръжие в Кабул днес при два отделни протеста срещу оскверняването на Корана, съобщи Франс прес, като се позова на източници от болниците в Кабул. Някои са в критично състояние.

Полицията съобщи, че стотици хора са се събрали днес пред базата Кемп Финикс и са блокирали главното шосе от Кабул за Джелалабад. Демонстрантите разбили стъклата на автомобили и магазини. Полицията използвала водно оръдие в опит да разпръсне гневната тълпа, която скандирала "Смърт на Америка" и "Смърт на Карзай".

Oще по темата

Асошийтед прес пък съобщи, че силите за сигурност са стреляли във въздуха, за да разпръснат тълпата, която се събрала пред жилищен комплекс за чужденци в околностите на Кабул. Гневните демонстранти изгорили автомобил пред комплекса, намиращ се на шосето от Кабул за Джелалабад. "Смърт на Америка", крещели протестиращите, чувал се автоматичен огън, но не било ясно дали стрелят афганистанските сили за сигурност или охраната на комплекса.

Още една, по-малка демонстрация с около стотина участници, която обаче била мирна, имало пред университета в западната част на Кабул. Многохилядна демонстрация е започнала и в Джелалабад в Източен Афганистан.

Американското посолство в Кабул съобщи, че забранява на персонала си да излиза. Всички пътувания са спрени, моля, всички стойте тук в безопасност, гласеше съобщението на дипломатическата мисия в Twitter, цитирано от Ройтерс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

28

456

преди 12 години

Аланколу, тук изгорената някаква свещена книга няма чак такова значение. Значение има само ИЗБУХНАЛАТА ВСЕНАРОДНА ЛЮБОВ КЪМ ХАМЕРИКАНЦИТЕ.

27

jan

преди 12 години

Тук някои не могат да разберат, че афганците си имат достойнство и защитават и религията си и начина си на живот от безскрупулните "миротворци". Колко от вас биха направили същото - да излязат и да хвърлят камъни. Колко стана бензина, ами газта, а колко ще стане токът? Плюем гърци, поляци...ама те са на улицата, а ние на топличко пред лаптопа.Затова ще изчезнем - оцеляват жизнените

26

435

преди 12 години

Не мога да разбера какво му е лошото да се изгори някаква книга която е нанесла повече вреди отколкото ползи.

fallback