fallback

В Тайланд бяха повдигнати обвинения на двама иранци, заподозрени за участие в серията експлозии, за които Израел обвини Иран. Това съобщи тайландският външен министър, цитиран от Франс прес.

"Те бяха обвинени, че са предизвикали експлозия на публично място и са направили опит за убийство на полицейски служители и на цивилни", каза пред журналисти външният министър Сурапонг Товичакчайкун. Той добави, че засега не може да говори за терористичен акт, посочва АФП.

Израелски дипломати са били мишена на заговор, организиран от трима иранци, единият от които бе тежко ранен в серията експлозии в Банкок вчера, съобщи по-рано тази сутрин висш представител на тайландското разузнаване.

Oще по темата

"Тримата иранци са група убийци, чиито мишени са били израелски дипломати, включително посланикът. Планът им е бил да прикрепят бомба към дипломатическа кола", съобщи пред Франс прес представителят на тайландското разузнаване.

Мъж с ирански паспорт бе тежко ранен в краката вчера при серията взривове в Банкок, които Израел веднага свърза с атентатите в Индия и Грузия в понеделник и обвини за тях Иран, посочва АФП. По-късно ирански гражданин бе арестувани на летището в Банкок, а трети успя да избяга в Малайзия, съобщи тайландската полиция.

Двамата иранци, арестувани в Банкок, вероятно са планирали нападения срещу отделни лица, но не са разполагали с възможности и средства за атентати срещу много хора или големи сгради, предаде Асошиейтед прес, като цитира шефа на тайландския Съвет за национална сигурност Уичиан Подфосри.

Властите разследват дали има връзка между вчерашните експлозии в Банкок и взривовете в понеделник в Индия и Грузия, посочва АП. Видът на експлозивите показва, че те са били предназначени за нападение срещу отделни лица, каза Подфосри.

Три експлозии станаха вчера в жилищен район на Банкок. Тайландската полиция арестува двама иранци и намери експлозиви в къща, взета под наем, напомня АП, цитирана от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

Анонимен

преди 12 години

VIVA PERSIA

10

случаен

преди 12 години

А честито !Иран спря преди малко доставките на нефт за ЕС.Довиждане на Южна Европа и на ЕС.

9

Turkey

преди 12 години

Какви са тия измислени държави бе Иран и Израел бе? Добре,че от 30 годинис е плашат самоч,че да види светът ,че съществуват иначе кой ги ...... за тях? Всичко е политика!

fallback