Снимка: Reuters

Норвежецът Андерш Брайвик, който на 22 юли уби 77 души при двоен терористичен акт, от утре ще може да получава писма, да се среща с посетители в затвора и с журналисти.

Стотици са вече представителите на медиите, изразили желание да вземат интервю от най-известния терорист в Норвегия, съобщават норвежките медии.

Днес изтича срокът на забраната, наложена от норвежкия съд, за получаване на кореспонденция и посещения при Брайвик.

Това означава, че той ще може да се среща с роднини, приятели и журналисти под контрола на полицията, съобщава вестник „Афтенпостен“.

Още по темата

„Много хора вече се обърнаха към адвокатите на Брайвик с молба да се срещнат с техния клиент. Част от молбите бяха изпратени директно в затвора и дори лично до Брайвик“, каза за изданието адвокат Турд Йорден.

Той съобщи, че сред тези хора има такива, които лично се познават с обвиняемия в тероризъм, а също и такива, които до 22 юли не са били чували за него, но по различни причини искат да се срещнат с него.

Самият Брайвик според адвоката му е положително настроен за предстоящите посещения, но моли тези, с които не се познава лично, да обяснят причините за исканата среща.

Андреш Брайвик се намира в блока за особено опасни престъпници в затвора Ила, където е създадено най-високо ниво за сигурност. Затворниците там имат право на едно свиждане седмично под наблюдението на служители на затвора. За наблюдение могат да бъдат използвани и специално оборудване или куче, пише още изданието.

Брайвик има желание да дава интервюта, като желае да се срещне с представители не само на големите медии, но и с блогъри с консервативни възгледи. Брайвик обаче е поставил условието неговите интервюта да не се цензурират и да не се редактират.

Главният секретар на норвежката асоциация по печата Пер Едгар Кокволд призова журналистите да се откажат да взимат интервюта от Брайвик преди процеса срещу него, посочва РИА Новости.

Трябва да си идиот и морално сляп, за да не разбираш какъв удар ще бъдат тези интервюта за роднините на жертвите от двата терористични акта, обясни Кокволд.

77 са жертвите от двойния терористичен акт на 22 юли. Първо пред комплекса правителствени сгради в центъра на Осло, където се намира офисът на премиера, стана експлозия, при която загинаха осем души.

Няколко часа по-късно престъпникът стреля в младежки лагер на управляващата Норвежка работническа партия на остров Ютьоя. Бяха убити 69 души.

Още при първите разпити Брайвик призна, че е извършил терористичните актове, но не се смята за виновен.

Психиатрите обявиха Брайвик за невменяем.

Процесът срещу него ще започне на 16 април 2012 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase