Антимюсюлманският екстремист Андерш Брайвик, който изби 77 души в Норвегия, призна днес, че е извършил убийствата, но отказа да се признае за виновен при първото си публично явяване в съда, предаде Ройтерс.

Заседанието на процеса срещу Андерш Бериг Брайвик се състоя в съдебна зала, разположена на две пресечки от мястото, където на 22 юли той взриви бомба и след това застреля на остров 69 млади привърженици на Норвежката работническа партия.

Обвиняемият заяви, че този съд няма правомощията да го съди. "Аз съм военен командир в Норвежкото съпротивително движение и Ордена на норвежките рицари тамплиери. Относно компетенциите на този съд, аз ги отхвърлям, защото вие сте получили мандат от организации, които подкрепят омразна идеология, и защото подкрепят мултикултурността", каза Брайвик.

Освен това той подчерта: "Признавам деянията, но не съм виновен".

Съдът удължи мярката на Брайвик задържане под стража за още 12 седмици.

В залата на съда имаше група демонстранти, които бяха издигнали транспарант с надпис: "На фашисти да не се дава трибуна да говорят".

Днешното заседание бе първа възможност за журналисти, оцелели и роднини на жертви да чуят публични изявления на 32-годишния Брайвик. В залата бяха допуснати около 120 души, а още стотици хора се тълпяха в други помещения, където имаше видеовръзка с процеса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase