Снимка: Архив Reuters

Няколко хиляди демонстранти се събраха тази сутрин на площад Тахрир в Кайро, за да участват в масова протестна акция за защита на демокрацията и с искане властта да бъде предадена на цивилно ръководство. Акцията ще започне след края на петъчната молитва, предаде РИА Новости.

Хората започнаха да се събират на площада още от снощи. В Кайро тези дни е студено и затова тези, които прекараха нощта на площада, запалиха огньове.

Към площада прииждат все повече демонстранти. Организаторите очакват, че участниците ще са един милион.

Основен организатор на антиправителствената акция са „Мюсюлмански братя“. Ще участват също така и салафити, както и младежки движения и либерални партии.

Участниците в протеста ще поискат от армията да определи дата за президентски избори и властта да бъде предадена на цивилно ръководство не по-късно от първата половина на май идната година. Протакането на преходния период според тях ще означава, че революцията се превръща във военен преврат.

Девет месеца след оставката на президента Хосни Мубарак в Египет продължават да управляват Висшият съвет на въоръжените сили и сформираното от военните правителство, които нямат висока популярност сред населението. Макар че за 28 ноември са насрочени парламентарни избори, датата на предаване на властта на законно избрано цивилно ръководство засега не е определена – дори приблизително.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase