Снимка: Reuters

Германският канцлер Ангела Меркел обяви, че ще бъде направен нов опит да бъде забранена крайно дясната Националдемократическата партия. Повод за това са разкритията, че неонацистка група е действала в Германия и е убила от 2000 г. десет имигранти, повечето от турски произход.

Националдемократическата партия е представена в парламентите на някои провинции, но не и в Бундестага.

Поредицата от неразкрити убийства, бомбени атентати, осакатявания и банкови обири започват да се свързват с трима души, представящи се като Националсоциалистически ъндърграунд.

"Това е срам. Това опозорява Германия. Ще направим всичко възможно да разследваме случая", заяви канцлерът.

Още по темата

Според Щефан Ауст, изследовател по въпросите на тероризма, триото трябва да има много по-широк кръг поддръжници.

"Тероризмът не може да съществува без масова база. Очевидно има мрежа от неонацисти, които са замесени в масови убийства", посочва той.

Бандата е съставена от двама мъже, които изглежда са се самоубили на 4 ноември след неуспешен обир и една жена, която се е предала в полицията.

Най-многотиражният германски вестник Bild допусна възможността екстремистите да са получили помощ от провинциален отдел на разузнавателна служба, която е внедрила агенти сред  неонацистите. Според вестника използваните от триото фалшиви документи за самоличност изглежда са дошли от властите.

Германският вътрешен министър Ханс-Петер Фридрих призова да се разследва защо агентите за борба с подривната дейност не са открили това неонацистко звено.

Очаква се утре в провинция Тюрингия да започне разследване как нейният отдел на разузнавателната служба е изгубил следите на тримата екстремисти

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase