Снимка: Reuters

Георгиос Папандреу обяви официално, че подава оставка, за да даде възможност за създаване на ново коалиционно правителство. Той обаче не посочи кой ще го наследи на премиерския пост в Гърция, предаде Ройтерс.

"Бих искал да пожелая успех във всичко на новия премиер и, разбира се, на новото правителство. Ще бъда до тях и ще ги подкрепям с всички сили", подчерта Папандреу в свое обръщение към нацията.

"Гордея се, че въпреки трудностите избегнахме фалит и гарантирахме, че страната остава на крака", допълни Папандреу.

Според източници от двете основни партии в Гърция - управляващата ПАСОК и опозиционната “Нова демокрация”, е постигната договореност новото правителство да бъде оглавено от председателя на гръцкия парламент Филипос Пецалникос. Това обаче не може да се приема за сигурно. 

След оттеглянето на Папандреу стана ясно, че срещата на гръцките политически лидери с президента на страната Каролос Папуляс е отложена за четвъртък сутрин.

Новият гръцки кабинет ще има за задача да приложи спасителния план на ЕС, да осигури отпускането на шестия транш от заема за страната и да доведе Гърция до предсрочни избори през февруари.

Още по темата

В същото време стана ясно, че през последната седмица гръцките граждани изтеглят спестяванията си от банките на фона на задълбочилата се политическа криза в страната и вследствие на опасения за възможно излизане на страната от еврозоната.

Гърците са изтеглили пет милиарда евро или около 3% процента от общия размер на депозитите, след като премиерът в оставка Георгиос Папандреу шокира всички с призива си за свикване на референдум за европейския спасителен пакет, заяви за Ройтерс банкер, пожелал да остане анонимен. По-късно премиерът се отказа от намерението си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase