Снимка: Reuters

От Гърция идва противоречива информация за съдбата на правителството, раздирано от противоречия заради решението на премиера Георгиос Папандреу да бъде проведен референдум за пакета финансова помощ от ЕС и МВФ, посочва Би Би Си.

По-рано беше съобщено, че премиерът може да подаде оставка.

На спешно заседание на правителството днес Георгиос Папандреу е заявил, че няма да напусне поста си, предаде гръцка телевизия.

Източници на Би Би Си от кабинета обаче съобщават, че няколко министри са го помолили да се оттегли.

За оставката на премиера призова и лидерът на основната опозиционна партия „Нова демокрация“ Андонис Самарас.

Той поиска да бъде създадено служебно правителство, което да води страната до провеждането на предсрочни избори, а настоящият парламент да ратифицира постигнатото миналия месец споразумение за финансова подкрепа на Гърция.

Още по темата

Самарас коментира, че жизненоважният шести транш от пакета за Гърция, който да предотврати фалита на страната, трябва да бъде освободен колкото се може по-скоро, още преди провеждането на предсрочни избори.

В отговор ръководителят на администрацията на премиера Регина Варцели заяви, че нейният шеф „не е подал оставка и не се готви да се оттегли“.

По-рано днес двама министри от кабинета изразиха несъгласие с плановете на Папандреу за референдум.

Финансовият министър Евангелос Венизелос разпространи изявление, в което нарече членството на страната в еврозоната „историческо завоевание“, което не бива да бъде поставяно в зависимост от референдум.

Против подобно допитване се обяви и министърът на регионалното развитие Михалис Хрисохоидис, който заяви, че парламентът трябва спешно да ратифицира плана на ЕС и че „връщането към драхмата и към миналото вече е невъзможно“.

Идеята за референдум за спасителния план за Гърция може да бъде изоставена, ако управляващите и опозицията постигнат сделка за решаване на политическата криза в страната, твърди източник на Ройтерс от кабинета на министър-председателя. 

„Няма причина да се прави референдум, ако има консенсус между двете най-големи партии“, обяснява източникът, който е анонимен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase