Снимка: Reuters
fallback

Синът на убитият бивш либийски лидер Муамар Кадафи - Сейф ал Ислам, е преминал либийско-нигерската граница и вече е в Нигер, предаде Ройтерс, като цитира висш представител на Преходния национален съвет на Либия.

Сейф ал Ислам се страхува за живота си в Либия и както изглежда се опитва да уреди споразумение, за да се предаде на Международния съд в Хага, който издаде заповед за ареста му.

"Има контакти с Мали и със Южноафриканската република и с други съседни страни, за да се организира неговото предаване, но той все още не е получил потвърждение и продължава да е в очакване", заяви представителят на Преходния национален съвет, чието име Ройтерс не съобщава.

Преди ден два южноафрикански вестника твърдяха, че в Либия е имало южноафрикански наемници, които се опитвали да изведат Сейф ал Ислам от страната, припомня Франс прес.

Според вестник "Рапорт" ставало дума за 19 наемници, наети от една или няколко южоафрикански фирми, свързани със семейството на Муамар Кадафи. Те трябвало да осигурят защитата на полковника и на неговите близки.

Засега властите в ЮАР проверяват информациите, но отказват коментари на публикациите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

байо от село

преди 12 години

Дано оцелее момчето.

26

Гацо Грешков

преди 12 години

Тоя пич ако се скрие и си трае малко самите либийци ще си го искат за държавен глава . Нека да видят тия шантави мекерета дето се гавриха с баща му как ще продават богатството на страната на скапаните франсета и на мериканците . У нас след настъпването на демокрацията какво стана ? Глад , мизерия и престъпност . Някой да е чел един концесионен договор за добив на злато или вода ? Всичко се крие защото ако излезне на явекосите ще ни настръхнат в държавата влизат символични такси а всичкосе изнася и попълваме чужди бюджети . По неофицялна информация от всички златни мини на територията на страната ни добивът за една година е около 800кг . Ако концесионните договори се правеха подобаващо то или 40% от златото или еквивалент в пари би трябвало да влиза в държавата но уви у нас изборите се копуват а не се печелят . Да не говорим за останалите договори които са чиста пародия и са изгодни единствено за КОНЦИСИОНЕРТ и този който е сложил подписа си . Поради липсата на контрол подписалият договорът се оказва и човек учасник и в концесията .

25

Анонимен

преди 12 години

До 25 след като не признаваш Хага ,кой съд перизнаваш

fallback