Снимка: Reuters
Обявяването на резултатите от първите свободни избори в Тунис предизвикаха протести и безредици, съобщи ВВС. Късно снощи полицията използва сълзотворен газ срещу демонстрантите в Сиди Бузид, които протестираха срещу отнемането на депутатски места от една от партиите, участвали във вота. 
 
Сиди Бузид е градът, в който преди десет месеца отчаян от бедността и безработицата мъж се самозапали и с това даде началото на вълнà от гняв, запалила искрата на Арабската пролет. 
 
Изборите в неделя бяха спечелени от умерената ислямистка партия "Ан Нахда", която получи над 41% от гласовете, с което си осигури 90 мандата в 217-местния парламент. 
 
Снощи стотици жители на Сиди Бузид излязоха по улиците в знак на протест срещу отнемането на места от партията на живеещия в Лондон собственик на сателитна телевизия Хешми Хамди, спечелени в 6 избирателни района. Избирателната комисия в страната обяви, че кандидатските листи на партията са обявени за невалидни заради „финансови нередности“. 
 
Партията на бизнесмена Хешми Хамди, който има противоречива слава, спечели много мандати в Сиди Бузид. По време на снощния протест демонстранти изпочупили вратите и прозорците на офиса на партия "Ан Нахда" в града и палили автомобилни гуми по улиците. Полицията разпръснала протестиращите със сълзотворен газ.
 
Вчера обявената за победител "Ан Нахда" обяви, че започва преговори, за да състави коалиционно правителство до един месец. Партията, която беше забранена по време на режима на Зин ел Абидин Бен Али, обяви, че иска да повтори модела на партията на турския премиер Реджеп Ердоган, която също е с ислямски корени, но Турция си остава светска държава. 
 
След "Ан Нахда" по резултат от вота се нарежда най-голямата светска партия в страната – Конгрес за републиката, с 14% от гласовете.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase