Снимка: БГНЕС

Трийсет и четири обвинения, един често раздразнен съдия и парад от свидетели.След два дни разисквания 12 нюйоркчани намериха Доналд Тръмп за виновен по всички обвинения в делото "Сторми Даниелс".

Това е присъда, която създава история след съдебен процес. Сега Тръмп е първият бивш президент на САЩ с наказателна присъда и първият основен партиен кандидат, който се кандидатира за Белия дом като престъпник.

Какво ще се случи след присъдата? Ето някои ключови въпроси, които трябва да имате предвид.

Може ли все още да се кандидатира за президент?

Да. Конституцията на САЩ определя сравнително малко изисквания за допустимост на кандидатите за президент: Те трябва да са на поне 35 години, да са "естествено родени" гражданин на САЩ и да са живели в САЩ поне 14 години в страната. Няма правила, които да блокират кандидати с криминални досиета.

Но тази осъдителна присъда все още може да повлияе на президентските избори през ноември. Проучване на Bloomberg и Morning Consult по-рано тази година показа, че 53% от избирателите в ключови щати биха отказали да гласуват за републиканеца, ако той бъде осъден.

Друго проучване, проведено от университета Quinnipiac този месец, показа, че 6% от гласоподавателите на Тръмп биха били по-малко склонни да гласуват за него - резултат в толкова напрегната надпревара.

Какво ще се случи с Тръмп сега?

Тръмп беше на свобода под гаранция по време на целия процес и това не се промени след прочитането на присъдата в четвъртък - републиканецът беше освободен с подписка.

Той ще се върне в съда на 11 юли - датата, която съдията Хуан Мърчан е насрочил за изслушване на присъдата.

Съдията ще вземе предвид няколко фактора при произнасянето на присъдата, включително възрастта на Тръмп.
Присъдата може да включва глоба, пробация/надзор или евентуално време в затвора.

Тръмп, който нарече решението "позор", почти сигурно ще обжалва осъдителната присъда - процес, който може да отнеме месеци или дори повече.

Юридическият му екип ще се изправи пред Апелативния отдел в Манхатън и вероятно пред Апелативния съд.
Всичко това означава, че дори след произнасяне на присъдата е много малко вероятно Тръмп да напусне съда с белезници, тъй като се очаква да остане на свобода под гаранция, докато обжалва.

Какви биха били основанията за обжалване?

Доказателствата на Сторми Даниелс, чиято предполагаема сексуална среща с Тръмп беше в основата на делото, може да са една от причините.

"Нивото на детайлност, предоставено от г-жа Даниелс, наистина не е необходимо за разказването на историята", казва Анна Комински, професор в Юридическия факултет в Ню Йорк, цитирана от BBC. "От една страна, нейните подробности я правят достоверна и като прокурор, вие искате да предоставите достатъчно подробности, така че журито да повярва на това, което тя има да каже. От друга страна, има граница, където може да стане неуместно и предубедено."

Защитниците на Тръмп на два пъти призова за отмяна на процеса по време на свидетелските показания на г-жа Даниелс. Искания, които бяха отхвърлени от съдията.

Освен това, новата правна стратегия, предприета от окръжния прокурор в този случай, също може да предостави основание за обжалване.

Фалшифицирането на бизнес записи може да бъде престъпление от по-ниско ниво в Ню Йорк, но Тръмп беше изправен пред по-сериозни обвинения в престъпление поради предполагаемо второ престъпление, предполагаем незаконен опит за влияние върху изборите през 2016 г.

Прокурорите широко твърдяха, че в този случай са приложени нарушения на федералните и щатските изборни закони, заедно с данъчни измами. Но не уточниха пред журито кой точно е счупеният закон.  Правни експерти казват, че има въпроси около обхвата и прилагането на федералния закон, които биха могли да формират основа за обжалване. Никога досега държавен прокурор не се е позовавал на федерално престъпление без обвинение и има въпрос дали окръжният прокурор на Манхатън е имал юрисдикцията да го направи.

Може ли Тръмп да влезе в затвора?

Възможно е, макар и много малко вероятно, Тръмп да излежи присъдата си зад решетките. Всички 34 обвинения, пред които е изправен, са престъпления от клас Е в Ню Йорк, най-ниското ниво в щата. Всяко обвинение носи максимална присъда от четири години.

Както беше отбелязано по-горе, има няколко причини, поради които съдия Мърчан може да избере по-леко наказание, включително възрастта на Тръмп, липсата на предишни присъди и факта, че обвиненията включват ненасилствено престъпление.

Той би могъл да разгледа нарушенията от страна на Тръмп на разпорежданията на съда по време на процеса.Възможно е също така съдията да прецени безпрецедентния характер на делото, като може би избере да избегне поставянето зад решетките на бивш президент и настоящ кандидат.

Повечето наблюдатели казват, че е малко вероятно Тръмп да влезе в затвора. Тук стои и въпросът за практичност. Тръмп, както всички бивши президенти, има право на доживотна защита от Тайните служби. Това означава, че някои агенти ще трябва да го защитават в затвора. Въпреки това би било изключително трудно да се управлява затворническа система с бивш президент като затворник. Би било огромен риск за сигурността и скъпо да го пазим в безопасност.

"Затворническите системи се грижат за две неща: сигурността на институцията и поддържането на ниски разходи", казва Джъстин Паперни, директор на затворническата консултантска фирма White Collar Advice.

С Тръмп "това би било шоу на изроди... никой надзирател не би го позволил", каза той.

Може ли да гласува?

Вероятно Тръмп ще може да гласува тази есен. Съгласно закона на Флорида - където Тръмп е жител - лице с присъда за престъпление от друг щат няма право да гласува само "ако присъдата би направила лицето недопустимо да гласува в щата, в който лицето е осъдено".

Тръмп беше осъден в Ню Йорк, където престъпниците имат право да гласуват, стига в момента да не са в затвора.

Това означава, че освен ако Тръмп не е зад решетките на 5 ноември, той трябва да има право да гласува.

Може ли да се помилва?

Не. Президентите могат да издават помилвания за тези, които са извършили федерални престъпления. Случаят с това дело в Ню Йорк е държавен въпрос, което означава, че ще бъде извън обсега на Тръмп, ако той отново стане президент.

Същото важи и за случая на Тръмп в Джорджия, където той беше обвинен в престъпен заговор за отмяна на малкото си поражение от президента Джо Байдън в щата по време на изборите през 2020 г. Този случай в момента е свързан с обжалвания.

Правомощията за помилване не са ясни за двата федерални случая на Тръмп - едното се отнася до предполагаема злоупотреба с класифицирани документи, а другото за заговор за отмяна на изборите през 2020 г.

В първия съдия, назначен от Тръмп във Флорида, отложи процеса за неопределено време, като каза, че определянето на дата преди разрешаването на въпроси относно доказателствата би било "неблагоразумно". Вторият висящ федерален случай също беше отложен, докато обжалването на Тръмп се разиграва.

Нито едно от двете вероятно няма да се случи преди изборите през ноември, но дори и да се случи, конституционните специалисти не са съгласни дали правомощието на президента да помилва включва самия него. Тръмп може да е първият, който ще опита.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase