Алфредо Астис слуша присъдата на съда в Буенос Айрес. Снимка: Reuters
Бившият аржентински военноморски офицер Алфредо Астис, известен като „Русия ангел на смъртта“, получи доживотна присъда за престъпления срещу човечеството по време на военния режим в Аржентина от 1976 до 1983 г. Астис беше признат за виновен по обвинения за изтезания и убийства, съобщи Reuters. 
 
Заедно с него доживотни присъди получиха още 11 души от група, обвинена в зловещи престъпления, извършени във военноморско училище ESMA, където около 5000 дисиденти били държани и измъчвани по време на т.нар. Мръсна война. Не повече от 10% от тях оцелели. 
 
По време на продължилия две години процес свидетелстваха 79 от тях.  
 
В интервю от 1998 г. Астис се хвали с престъпленията си по време на диктатурата, определяйки себе си като „най-добре обучения за убийства на журналисти и политици мъж в Аржентина“. „Не съжалявам за нищо“, казва в интервюто „Русият ангел на смъртта“. 
 
През 90-те години Астис е осъден задочно в Европа заради смъртта на две френски монахини, държани във военноморското училище. 
 
Снощи стотици хора се събраха пред сградата на съда в Буенос Айрес, за да чуят присъдите. Някои носеха снимки на жертвите на мъжете вътре и аплодираха след изчитането на всяка от присъдите. 
 
След като присъдата на Астис беше прочетена от съдията в залата, хората отвън започнаха да се прегръщат и да танцуват с музика на живо.
 
Оцеляват само 200 от около 5000 затворници, държани в нелегалния затвор във военноморското училище ESMA. Много от другите били упоявани и изхвърляни от самолети в близка река в зловещ ежеседмичен ритуал. 
 
Ескадроните на смъртта буквално разтоварвали затворници с вързани очи от камиони в ESMA – най-известния от стотици нелегални затвори по време на диктатурата. Докато затворниците били държани в офицерската резиденция, някои – за часове, други – за години, на горния етаж офицерите живеели, хранели се, учели и празнували. 
 
Според правозащитни организации военната хунта в Аржентина е убила 30 000 души през 6-годишната диктатура. Повечето от тези хора изчезнали и телата им никога не са намерени. 
 
След падането на военния режим през 1983 г. бивши членове на хунтата са осъдени за потъпкване на човешките права, но след това са освободени с амнистия. Астис се опитваше да води нормален живот и е фотографиран в барове в Буенос Айрес. От хората обаче е възприеман като символ на злоупотребите и насилието на диктатурата и няколко пъти бил нападан на обществени места. 
 
През 2005 г. Аржентинският върховен съд отмени амнистията по настояване на тогавашния президент Нестор Кирхнер – покойния съпруг на настоящия президент Кристина Кирхнер. 
 
Като студенти през 70-те Нестор Кирхнер и Кристина Фернандес (Кирхнер) са били активисти за спазване на човешките права. По това време няколко техни приятели били отвлечени и убити заради политическата им дейност. 
 
От 2005 г. са повдигнати обвинения и са осъдени редица бивши военни. Военното училище ESMA беше превърнато в мемориал на човешките права през 2007 г. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase