Боец от силите на новата либийска власт показва край Сирт златен пистолет, който бил на Муамар Кадафи. Снимка: Reuters

Бюрото на Върховния комисар на ООН по правата на човека призова днес за пълно разследване на смъртта на Муамар Кадафи.

"Не е ясно как е умрял той. Има нужда от разследване", каза в Женева говорителят на бюрото Рупърт Колвил.

По думите му неясните любителски видеозаписи, показващи заловения Кадафи първо жив, а после мъртъв, са били "доста смущаващи".

Още по темата

Колвил заяви, че групата на ООН, разследваща правонарушения в Либия, вероятно ще се заеме с разследване на смъртта на Кадафи. Според него тя може да препоръча международно или национално разследване.

Погребението на убития либийски лидер Муамар Кадафи се отлага с няколко дни, съобщи междувременно за Ройтерс министърът на петрола във временното либийско правителство Али Тархуни.

Тялото на Кадафи ще остане в моргата, докато бъде решено къде да бъде погребан, каза министърът.

"Казах им да го държат във фризера няколко дни, за да сме сигурни, че всички знаят за смъртта му", каза Тархуни.

Той уточни, че тялото е в Мисурата.

На въпрос за погребението и конкретно за мястото, където ще бъде погребан Кадафи, той отвърна: "Още не е взето решение".

Британски и френски министър пък заявиха, че операцията на НАТО в Либия е към края си.

Операцията на НАТО в Либия ще приключи "твърде скоро", каза министърът на отбраната на Великобритания Филип Хамънд.

Военната операция в Либия може да се смята за приключена след падането на Сирт и гибелта на сваления либийски ръководител Муамар Кадафи, заяви външният министър на Франция Ален Жупе.

"Според мен може да се каже, че военната операция в Либия е приключила, че цялата територия на Либия е под контрола на Преходния национален съвет (ПНС) и че с изключение на някои преходни мерки през идната седмица операцията на НАТО е стигнала своя край", съобщи министърът.

"Намесата на алианса в либийския конфликт целеше да съдейства на силите на ПНС за освобождаване на територията им. Сега тази цел е постигната," посочи Жупе.

Либия предстои да навлезе в нов етап от историята си, "да гради правова държава, каквато никога не е имало" там, каза той.

Вече е предложен политически план, включващ приемане на нова конституция и произвеждане на избори, отбеляза френският министър.

"Целта ни не беше да убием Кадафи. Когато казвам "ние", говоря за коалицията, за Франция в НАТО. Целта ни бе да го принудим да се оттегли от властта. След което задача на ПНС бе да го залови и да го съди", каза Ален Жупе.

Въпреки това гибелта на полковника "не е повод да леем сълзи", изтъкна първият дипломат на Франция. "Знаете какво бе миналото му, как подкрепяше многобройни терористични акции", добави той.

Ален Жупе подчерта, че на Кадафи неведнъж бе предлагано "да сложи край на насилието", включително по време на обсадата на Сирт. "ПНС постави на последните му привърженици условия, при които да се предадат. Те обаче упорито продължиха да водят битка, която не би могла да приключи благоприятно за тях. Всъщност това е краят", заключи френският външен министър.
 

Коментари Напиши коментар

100

Чавес

преди 10 години

Хиларито беше опозорена пред целия свят, след като мъжът й, тогавашен президент на САЩ, се обясняваше публично как вкарвал пура във влагарището на секретарката си и после я облизвал еротично.... И после такава комплексирана "дама" ще решава съдбата на цели народи.

99

до 93

преди 10 години

Вярно ли? И как стана това?

98

Иван

преди 10 години

Вярно е че и руснаците станаха едни жалки мишки! Няма и помен от предишната им сила и самочувствие! Скоро ще дойде и техния ред ако я карат така,и ще последват съдбата на Полковника!!!!!