Снимка: Архив Reuters

Муамар Кадафи се тревожел силно от събитията в Либия, но не изпитвал страх за собствения си живот.

Това каза в интервю за телевизия „Ал Арабия“ бившият шеф на службата за охрана на бившия либийски лидер Мансур Дао, който беше заловен от силите на Преходния национален съвет вчера.

Дао, който е роднина на Кадафи, е бил заловен при опит да пробие обкръжението и да напусне Сирт с колона автомобили с поддръжници на Кадафи.

Още по темата
20 окт 2011 15:14

По думите на Дао, Кадафи е решил да се прехвърли в родния си град Сирт веднага след като формирования на въстаниците навлязоха в Триполи.

Кадафи не е участвал в ръководенето на бойните операции. Цялостното ръководство е било дело на неговия син Мутасим.

„В самото начало в града имаше много наши привърженици, но с наближаването на отрядите на въстаниците и началото на обсадата хората постепенно започнаха да напускат Сирт. Семействата с деца заминаваха, ние не пречехме на това и позволихме на въстаниците да снабдяват нуждаещите се с храни и гориво“, каза Дао.

Кадафи и най-близките му сподвижници живеели в обикновени къщи, периодически сменяйки местоположението си от съображения за сигурност.
Посланията на полковника с призиви за борба, излъчвани от телевизия „Ар Рай“, били предавани по спътникова връзка.

Положението силно се влошило през последните дни, след като беше напълно обсаден районът, в който се намирали поддръжниците на Кадафи.

„Решихме да се измъкнем, след като бяхме обкръжени и мястото вече не беше безопасно. Искахме да стигнем до съседния район Джариф.

На излизане от града обаче бяхме подложени на мощен обстрел и отново бяхме обкръжени. Всичките ни автомобили бяха унищожени.

Трябваше да се разделим на групи. Пеша ние тръгнахме към Джариф.

Аз бях с Кадафи и министъра на отбраната. С нас беше и малка група охранители.

После бях ранен и изгубих съзнание. Какво се е случило след това, не знам“, каза генералът.

На въпрос на журналиста от „Ал Арабия“ дали Кадафи е изпитвал страх пред лицето на неминуемите смърт или плен, бившият шеф на охраната му отговори отрицателно: „Не, не се страхуваше“.

По думите на Дао бившият либийски лидер силно се тревожел от случващите се събития и многобройните жертви.

Тук журналистът отбеляза, че е „странно да се слуша за тревогите на Кадафи, когато по време на конфликта вие убихте 50 000 души“.

„Кой е казал, че сме убили 50 000 души? Вие, телевизиите „Ал Арабия“ и „Ал Джазира“, предавате невярна информация“, отговори Дао.

Той каза, че представителите на Преходния национален съвет се отнасят добре с него и тъй като е ранен, му е оказана медицинска помощ. На кадрите се вижда, че бившият шеф на спецслужбите на Кадафи има синина под окото, посочва РИА Новости.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase