Снимка: Reuters

Баската сепаратистка групировка ЕТА обяви, че прекратява окончателно въоръжените си действия.

В свое изявление ЕТА отправи към правителствата на Испания и Франция призив за пряк диалог с цел да се преодолеят последиците от конфликта и да се сложи край на въоръжената конфронтация.

Ако декларацията бъде следвана докрай, това ще сложи край на продължилото 40 години насилие, което взе над 800 жертви, коментира Би Би Си.

Декларацията е публикувана на сайта на баското издание Гара. В качено в интернет видео се виждат трима маскирани членове на ЕТА, седнали на маса, които четат изявлението и вдигат във въздуха юмруци след края му. Те не казват дали групировката ще сдаде оръжието – условие, което испанският премиер Хосе Луис Родригес Сапатеро постави за започването на преговори, посочвва Ройтерс.

Испанското правителство приветства декларацията.

Още по темата
„Това стана възможно благодарение на духа и силата на испанското общество, ръководено от върховенството на закона, който днес триумфира като единствения възможен път за съвместно съжителство“, каза Сапатеро.

Изявлението на ЕТА идва след конференция в страната на баските в понеделник, когато международни лидери и бивши политици призоваха сепаратистката организация да сложи край на борбата.

Това не е първият път, в който групировката обявява окончателно прекратяване на въоръжените действия срещу испанското правителство. Подобна декларацията бе публикувана през януари на сайта на в. Гара.

Все пак от повече от половин година сепаратистката организация не е извършвала убийства. През март членове на групировката застреляха френски полицай.

ЕТА е формирана преди повече от 50 години по време на диктатурата на генерал Франко с цел създаване на независима баска държава и отделянето й от Испания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase