Снимка: Reuters
fallback

Бившият украински премиер Юлия Тимошенко беше осъдена на 7 години лишаване от свобода за превишаване на правомощията си при подписването на газовите договори с Русия през 2009 г.

Според украинската прокуратура Тимошенко е подписала неизгодните газови договори с Русия през 2009 г., за да подобри имиджа си преди президентските избори през 2010 г. Тя изгуби изборите.

Oще по темата

Съдът освен това задължи Тимошенко да възстанови щетите в размер на 189 милиона долара, причинени на украинската държавна компания „Нафтогаз“ в резултат на сключените договори.

Междувременно стотици привърженици на бившия украински премиер Юлия Тимошенко блокираха "Крешчатик" - главната улица на Киев, и тръгнаха в колона към Печорския районен съд. Силите на реда се прегрупираха, за да задържат демонстрантите, при което станаха сблъсъци.

Борбата "срещу режима на Янукович е дело на целия народ", заяви самата Тимошенко пред журналисти в една от паузите при произнасянето на присъдата.

Тя подчерта, че присъда срещу нея издава не съдията Родион Киреев, а президентът Виктор Янукович.

Тимошенко е убедена, че авторитарният режим в Украйна ще бъде премахнат в най-близко време. По думите й "присъдата, която се чете, ще засили сред народа разбирането, че диктаторите не си отиват сами. Това не е дело само на партията "Отечество", а на целия народ".

Тимошенко смята, че президентът пречи на влизането на Украйна в ЕС. Тя заяви още, че има "силите, вярата, вдъхновението и стремежа да брани Украйна и украинския народ".

Тимошенко е убедена, че никой няма да може да унижи честното й име. "Работих, работя и ще работя за Украйна", подчерта бившата министър-председателка.

ЕС изрази дълбоко разочарование от днешната присъда срещу бившия премиер на Украйна Юлия Тимошенко и предупреди, че тези събития ще се отразят на преговорите с Киев за асоцииране.

Позицията, която предстои да бъде представата официално по-късно днес, бе прочетена от Мая Кочиянчич, заместник-говорител на върховния представител на ЕС по сигурността и външната политика Катрин Аштън.

Процесът (срещу Тимошенко) не отговаряше на международните стандарти за прозрачност и безпристрастност, заяви Кочиянчич. По нейните думи властите в Киев проявяват избирателно и тенденциозно отношение към представителите на предишното украинско правителство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

37

bg

преди 12 години

V amerikanskite i angliiski nacistki sudilishta podsudimijat moje li da dava intervuta na jurnalisti po vreme na pauzite?

36

киев

преди 12 години

Уважаеми българи! Ако не ви знаете истинска ситуация - да не пишете глупости. При нас вече няма съд, няма нищо. Всичко, че гледаме сме утре - беше шоу. Имаме сме всички ситуации както и при вас: корупция, бизнес и пари е по-главни от страната ни и хората. Тимошенко не е Света Мария, истинско. Но знае ли някой от вас за идеален политик в България или някъде? Проблемата излиза от другото: имаме варфоломеевска нощ и диктатура. И не сме искаме да живея до края на живота при Янукович.

35

до 35

преди 12 години

И защо до стената?Можеш ли да ми обясниш?

fallback