Снимка: Архив Reuters

Здравословното състояние на бившия премиер на Украйна Юлия Тимошенко се е влошило. Това съобщи нейният адвокат Юрий Сухов. Той изрази съмнения дали неговата подзащитна ще може да участва в съдебния процес.

„Видях я сега и дори само като се погледне външно, се вижда, че състоянието й се е влошило, увеличили са се кръвоизливите й. Тя се чувства зле“, каза Сухов пред сградата на съда в Киев, където се гледа делото срещу Тимошенко.

Адвокатът съобщи, че е внесъл молба Тимошенко да бъде прегледана от личния й лекар. По думите му тя не желае резултатите от прегледа й да станат известни на външни лица.

Самата Тимошенко заяви днес в съдебната зала, че има симптоми на „неизвестна болест“, които прогресират. Тя добави, че не се доверява на странични медици и настоява да бъде прегледа от личния си лекар.

Съдията Киреев обаче, който води делото, заяви в отговор, че здравословното състояние на подсъдимата е задоволително. 

Защитата на Тимошенко съобщи миналата седмица, че бившият премиер страда от неизвестна за нея болест, пише Lenta.ru.

Още по темата

Заместникът на Тимошенко в оглавяваната от нея партия „Отечество“ Александър Турчинов написа в Twitter, че животът й е в опасност и че „по цялото й тяло са се появили синини от спукани кръвоносни съдове“.

Делото срещу Юлия Тимошенко започна през юни. В началото на август мярката й за неотклонение беше променена от подписка на задържане под стража за нарушаване на съдебните процедури. Тимошенко е обвинена в превишаване на правомощията си при сключването на газовите договори с Русия през 2009 г. и причиняване на големи вреди на държавата. Самата тя смята обвиненията срещу себе си за неоснователни и заявява, че е подложена на политическо преследване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase