Снимка: Reuters
fallback

България може да окаже подкрепа, като осигури изпращането на медицински екипи или чрез приемане на ранени и болни либийски граждани за лечение в страната ни, както и с обучение на новите либийски полицейски сили.

Това стана ясно след участието на премиера Бойко Борисов в Международна конференция в подкрепа на нова Либия, която се проведе в Елисейския дворец в Париж. Форумът премина под председателството на президента Никола Саркози и министър-председателя на Обединено кралство Великобритания Дейвид Камерън, съобщиха от правителствената информационна служба.

Българската държава е готова да продължи да оказва помощ и съдействие за защита на цивилното население, като подобряването на хуманитарната ситуация и стабилизирането на страната трябва да се случат при спазване и защита на човешките права.

По време на обсъжданията държавните и правителствени ръководители и представители на международните организации дискутираха действията и помощта за Либия на Международната общност в последните шест месеца.

Признаването на Преходния национален съвет за единствения легитимен представител на либийската държава, отблокирането на авоарите на Либия, изграждането на нови национални институции и законодателство, бяха сред основните теми на форума. Делегатите изразиха готовността си за съдействие и сътрудничество в предстоящите процеси.

Конференция на приятелите на Либия бе открита в присъствието на около 60 делегации. Целта на форума е да задвижи демократичния преход и възстановяването на Либия.

Oще по темата
Конференцията се откри малко след като Муамар Кадафи призова поддръжниците си да продължат съпротивата и заяви, че имало разногласия между бунтовниците и НАТО, според откъси от аудиопослание, излъчени от сирийска телевизия.

12 държавни глави, 17 премиери и около 20 министри, както и представители на 8 международни организации участват в тази конференция. Участват и председателят на либийския Преходен национален съвет Мустафа Абдул Джалил и заместникът му Махмуд Джибрил.

Поканата за участие приеха не само страните от контактната група, които подкрепиха започналата преди 6 месеца военна намеса срещу режима на Кадафи, но и редица страни, които бяха против нея, като Русия, Китай, Индия и Германия, която е представена от канцлера Ангела Меркел.

Поканата отхвърлиха само три страни – Южна Африка, Саудитска Арабия и Нигерия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

63

Патилан

преди 12 години

Либия при Кадафи:В Либия се дава по 7000$ на новородено, 64000$ на младоженци, 730$ за безработен, безплатно електричество и вода, най-евтиното гориво в света (около 0.12$ за литър), образование и здравеопазване без пари, учение и специализация в чужбина без пари, покупка на нова кола-50% се поема от държавата, гориво, безлихвени кредити за покупка на жилище, наем на държавно жилище без пари, никакви данъци, нулева престъпност и др. Какво точно е окрал от народа си? Направил грешка че не сложил парите в западни банки а ги раздавал на либийците!?За 1998 г. 38,2% от националния бюджет е разпределен за образование. Това е един от най-високите проценти отделян за образование в света. До вчера Либия беше Швейцария'та на Африка - утре ще бъде България'та на Африка!

62

Патилан

преди 12 години

USA - глобалният терорист и НАТО на СЪД !!!При Кадафи либийците имаха безплатно здравеопазване и образование, безплатен ток и вода, безлихвени кредити, незадлъжнялоста, липсата на престъпност!!! Имало едно време една приказна страна. Там лампите никога не се гасели, а токът бил безплатен. Там можело да си потърсиш работа като началник и да живееш добре без да си мръднеш пръста. Там за пет динара се пълнел резервоар догоре и всеки гражданин получавал всеки месец дивиденти от петрола. Там... Който е бил там знае... Това бе Либията на Кадафи. Той създаде една утопия, която нямаше място в този Вълчи свят. Сега тези за които я създаде плюят по него. Горко им. Тепърва им предстои да разберат какво е работа, ддс, акциз, здравни осигуровки и всички така наречени предимства на демокрацията. Всъщност либийският народ подържа Кадафи, Те и за това не могат да го свалят!

61

Патилан

преди 12 години

Демокрацията им я носят направо с парашути на либийците!Как САЩ и ЕС съдейства на либийския народ: Където има много за грабене, натрупано дълги години от някой ''диктатор'' - там задължително трябва да победи Демокрацията! Победата на ''демокрацията'' винаги е за да могат на свой ред САЩ и западна Европа ''да вземат заграбеното'' за нуждите на Демокрацията, за най- Демократичните народи на света - Американския и западноевропейските!!! САЩ и ЕС, Демократите, силно обезпокоени от робските условия на живот на народите от Близкия Изток, решиха да им помогнат и съдействат за сваляне диктаторските режими на Садам, Мубарак, Кадафи и Асад. Не искат нищо в замянакръвосмучещи ***, освен контрол над петролните залежи!!!Факта, че НАТО признаваше Кадафи за почетен председател на Либия, попрече ли му да нападне държавата Либия подло, без да и обяви предварително война??? Може би ще и обявят война след като държавата Либия престане да съществува, унищожена от същото това НАТО??? Дааа....НАТО е и политическа организация. Има и политическо ръководство" .... и тежко въоръжен нефтен отдел!!!

fallback