Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Муамар Кадафи призова привържениците си да подпалят Либия, зарече се, че няма да се предаде и заяви, че противниците му са разединени, в поредно аудиопослание, излъчено по арабските телевизионни канали тази вечер.

Няма да се предадем. Как бихме могли да се предадем? Нима сме жени, които се предават на съпрузите си или какво? Ще продължим да се бием.

Колониализацията трябва да спре. Всяко племе контролира част от Триполи и воюва среку тази слаба окупация. Вие сте по-силни от тях. Щом искат да влязат в продължителна битка с нас, нека да бъде продължителна.

Ние ще се бием от град на град, от долина до долина, от планина до планина. Ако Либия избухне в пламъци, кой би могъл да я управлява? Нека да гори! Те не могат да управляват Либия, докатоние сме въоръжени. Ние все още сме въоръжени.

Ще се бием във всяка долина, във всяка улица, във всеки оазис, във всеки град. Кой може да подчини Бани Уалид, Сирт или Тархуна? В тези градове живеят въоръжени племена и никой не може да управлява Либия без тяхното съгласие, каза той.

Кадафи не спомена къде се намира. Откъси от текста на посланието бяха предадени в кратки заглавия най-напред по телевизия "Ал Арабия" и сирийската "Ар Рай". Записът бе излъчен по-късно.

Според него противниците му кроят заговор да унищожат Либия и да завладеят нейния петрол и суверенитет. Ясно е, че колонизаторите използват технически средства, за да заглушат гласа ми. Но това показва, че окупацията е слаба и крие истината, заяви той. Дори да не чувате гласа ми, бийте се до последен дъх, призова Кадафи.

Това е четвъртото му аудиопослание от 20 август насам.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase