Боеприпаси висят на вратата на кола, боядисана като флага на бунтовниците. Снимка: Reuters

Синът на Муамар Кадафи – Саади, е заловен от противниците на режима на либийския лидер, съобщи телевизия Ал Арабия като цитира шефа на Преходния национален съвет Абдел Джалил.

Двама от другите синове на полковника – Сейф ал Ислам и Мохамед, също са в ръцете на бунтовниците, припомня агенция Ройтерс.

Същевременно прокурор от Международния наказателен съд заяви, че вече се е свързал с представители на либийските бунтовници, но са необходими още разговори, за да уточнят как да бъдат прехвърлени арестуваните, включително и Сейф ал Ислам.

Още през юни съдът издаде заповед за арестите на Муамар Кадафи, на сина му Сейф ал Ислам и на шефа на либийското разузнаване Абдула Сануси по обвинения в престъпления срещу човечеството.

Още по темата

„Точният начин, по който ще процедираме, включително възможността за задържането и предаването на съда на тримата, за които се твърди, че са извършили престъпления, ще стане ясен след допълнителни разговори“, каза прокурор Луис Морено-Окампо.

Междувременно боевете в Триполи продължават, бунтовниците контролират голяма част от града, но не е известно къде се намира Муамар Кадафи. Слуховете, че е напуснал страната подхранват мистерията около местонахождението му.

Говорител на пентагона днес заяви, цитиран от Ройтерс, че САЩ не смятат, че полковникът е напуснал Либия.

Вашингтон не планира да изпрати в страната сухопътни войски, които да подпомогнат международните мироопазващи операции след падането на Муамар Кадафи, каза още Дейвид Лапан.

По думите му американските разузнавателни операции над Либия в рамките на мисията на НАТО ще продължат през следващите дни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase