fallback
Oще по темата

Борбата в Либия наближава края си. Бунтовете в предградията на Триполи, дезертирането на някои военни части, отбраняващи столицата и най-вече сцените на ликуващи хора по улиците сочат, че режимът е на ръба.

Отчаяните призиви за незабавно прекратяване на боевете от говорител на правителството, подчертават това впечатление, пише Guardian в редакционен коментар. 

Ситуацията в Триполи в момента не може да бъде оценена точно, но очевидно няма съмнение, че силите на опозицията надделяват, благодарение на прецизните атаки на международната коалиция, обобщавана с „господин НАТО“.

Великобритания и Франция поведоха офанзивата срещу Либия водени от неправилната преценка, че на режима му трябва само малко военен натиск, за да се срине в морето на народното недоволство. Трябваше да е лесна война с големи политически ползи, които да поставят западните държави на правилната страна на Арабската пролет след колебанията им в началото на революциите в Тунис и Египет. 

Вместо това се превърна в дълга битка, а очакваните ползи от подкрепата на арабските революции се размиха с отминаването на еуфорията около промяната в Тунис и Кайро и нарастването на подозрението сред арабите за мотивите на Запада. 

На всичко отгоре притесненията, че щедрата демонстрация на военновъздушна мощ няма да донесе ясна победа в Либия, бяха заменени от страх за бъдещето на Либия след победата. Този страх се задълбочи след скорошното убийство на Абдел Фатах Юнис, военния командир на бунтовниците и последвалото разпадане на въстаническото правителство. Това знак за нестабилност ли беше или ход, с който да се отстранят ислямистите, заподозрени, че са отговорни за смъртта му. 

От много дълго време въпросът кога и как ще дойде краят на режима вече е по-маловажен от темата кого и какво ще донесе новата ера. Естествено, около този въпрос витае призракът на Ирак.

С военната си намеса там Западът по невнимание пусна на свобода сили, за чиято мощ и даже съществуване не подозираше, от части и заради това, че не бяха изслушани всички съвети преди интервенцията. 

В Либия Преходният национален съвет, със съветите на Запада, състави доста посредствен план. Една от мерките в него е да бъдат задържани части от силите за сигурност на полковник Кадафи, за да се избегне иракската грешка с разпускането на въоръжените сили. Иракската армия не беше използвана срещу мирното население с мащаба, с който бяха използвани части от либийската войска, така че паралелът е спорен. 

Има още един много важен дефект в паралела с Ирак, защото в Либия няма да има чуждестранно военно присъствие. Този урок е научен. Но при липсата на такъв вид контрол, който САЩ и съюзниците можеха да упражняват, и за съжаление да объркат в Ирак, кой ще е в състояние да влияе на ситуацията в Либия да се развие в към добро?

Краткият отговор е либийците. Има много доказателства за здрав разум, демократични инстинкти, идеализъм и морал, както и за професионализъм, които чакат да бъдат побутнати в Либия. Опитът обаче показва как такива елементи могат да бъдат заобиколени или пропилени, когато по-агресивни сили се борят за надмощие. 

Либийците ще имат нужда от помощ. Тя може да дойде от Европа и Америка, както и от по-големия арабски и мюсюлмански свят. Катар, заради щедрата финансова помощ, вече изпъкна като държава, която може да има влияние, непропорционално на размера й.

Но Египет и Тунис, съседите на Либия, чиито революции вдъхновиха усилията на либийците да се отърват от Кадафи, са тези, които ще изгубят най-много, ако Либия се залута в пътя си и които ще носят специална и вероятно твърде тежка отговорност. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

99

KaCanuHa

преди 12 години

как какво ще дойде? първоначално всички ще се усмихват, ще се радват, ще говорят колко ще са демократични и т.н. после ще започнат с религиозните изцепки и малко по-малко либия ще стане религиозна, а не светска държава; защото това ще го "поиска" народа. и ще бъдат щедро спонсорирани от арабските страни.

98

Анонимен

преди 12 години

Ще настане господство на Хамериканските ***.Гнусните подпалвачи на военни конфликти.

97

Роналд Тачър

преди 12 години

Еййй, газ пикаете, комуноиди заблудени...Но така трябва! И както се казва: керванът си върви...Лека ви нощ!

fallback