Нафисату Диало. Снимка: Reuters

Камериерката, обвинила бившия шеф на Международния валутен фонд Доминик Строс-Кан в сексуално посегателство, внесе срещу него граждански иск за парична компенсация.

Нафисату Диало заявява в иска си, че Строс-Кан я е подложил на унижение и насилие, и иска компенсация, като сумата бъде определена от съда.

Искът ще се разглежда в съда в Бронкс, Ню Йорк, където живее Диало, посочва Би Би Си.

Доминик Строс-Кан заяви по-рано, че не е виновен по повдигнатите му обвинения. Наказателното дело срещу него се води в съда в Манхатън. Следващото заседание е насрочено за 23 август, а Строс-Кан е с мярка за неотклонение подписка.

По думите на адвоката на камериерката във внесения граждански иск се твърди, че Доминик Строс-Кан „е подложил госпожа Диало на преднамерено и жестоко сексуално насилие и при процеса я е унизил и оскърбил и е потъпкал достойнството й като жена“.

В иска се казва още, че при нападението срещу Диало в стая в хотел „Софител“ бившият шеф на МВФ е одраскал вагината й, наранил е рамото й, скъсал е бельото й и със сила я е хванал за врата.

Доминик Строс-Кан беше арестуван на летището в Ню Йорк на 14 май – в деня, в който според обвинението са се случили описаните събития.

Още по темата

Скоро след това той подаде оставка от поста управителен директор на МВФ.

Според прокурорите следите от ДНК потвърждават, че в хотелската стая е бил осъществен сексуален контакт. Адвокатите на Строс-Кан обаче заявяват, че събитията в стаята са станали със съгласието на двете страни, и обвиняват Нафисату Диало в опит да спечели от клиента им.

Коментирайки внасянето на граждански иск от камериерката, адвокатите на бившия шеф на МВФ заявиха, че това действие е разсеяло и последните съмнения, че единствената цел на Диало е била да получи пари.

„От самото начало сме убедени, че (адвокатът на Диало) Кенет Томпсън и неговият клиент са били ръководени от желанието за получаване на пари“, се казва в изявление на адвокатите на Доминик Строс-Кан. „Гражданският иск разсея и последните съмнения в това. Той е напълно неоснователен и господин Строс-Кан възнамерява да отстоява своята невинност“.

По-рано адвокатите на Доминик Строс-Кан успяха да докажат, че Нафисату Диало е укрила от съда или частично е преиначила някои важни данни и сега те се стремят към прекратяване на делото срещу техния клиент в съда в Манхатън.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase