Бившият директор на МВФ Доминик Строс-Кан ще заведе дело за клевета срещу френската журналистка Тристан Банон, която се закани утре да внесе жалба срещу него за опит за изнасилване.

„Г-н Строс-Кан бе уведомен за намерението на г-жа Тристан Банон да внесе жалба срещу него, като описваните от нея събития са въображаеми. В резултат бяхме натоварени да внесем жалба за клевета срещу г-жа Банон“, заявиха адвокатите Анри Льоклер и Фредерик Больо, цитирани от Франс прес.

Френската журналистка и писателка Тристан Банон твърди, че през 2002 г. е била жертва на сексуално посегателство от страна на Доминик Строс-Кан.

Инцидентът станал, когато Банон отишла да вземе интервю от Строс-Кан в апартамент в Париж.
Френската журналистка, която тогава била на 22 години, вече публично е говорила за инцидента, но досега нямаше окончателно решение дали ще съди Строс-Кан.

През февруари 2007 г. тя разказа по телевизията, че станала обект на сексуална агресия от Строс-Кан пет години преди това, но името му в телевизионното предаване бе заглушено.

По думите на адвоката й през 2002 г. Строс-Кан издърпал сутиена на клиентката му и се опитал да разкопчае джинсите й по време на интервю.

Още по темата

Тогава Банон не подала жалба, защото била разубедена от своята майка, депутат от Социалистическата партия на Доминик Строс-Кан от Западна Франция.

В края на миналата седмица бившият директор на МВФ, който е обвинен в сексуално насилие срещу камериерка, беше освободен от домашен арест и му беше върната гаранцията. Единственото ограничение е, че не може да напуска САЩ.

В хода на разследването обаче се оказа, че предполагаемата жертва -  32-годишната имигрантка от Гвинея, няколко пъти е излъгала.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase