Снимка: Reuters
fallback

Тайландският парламент избра за министър-председател Инглук Шинаватра, сестра на бившия премиер в изгнание Таксин Шинаватра, съобщиха световните агенции.

Досегашната бизнесдама бе единствен кандидат да оглави новото правителство. Тя спечели необходимите гласове в 500-членния парламент, посочва Ройтерс.

44-годишната Шинаватра, чиято политическа кариера започна преди около три месеца, трябва да получи одобрението на крал Пумипон Адулядет, преди да встъпи официално в длъжност.

Братът на Инглук Шинаватра беше премиер на страната от 2001 г. до 2006 г. През септември 2009 г., когато Таксин Шинаватра беше извън Тайланд, в страната беше извършен военен преврат, при който той беше свален от поста си.

След отстраняването му от власт Таксин Шинаватра беше осъден задочно в Тайланд на 2 години затвор по обвинение в корупция.

От 2009 г. Таксин Шинаватра е обявен от тайландските власти за международно издирване. Междувременно той получи гражданство на Черна гора.

Oще по темата

Опозиционната дотогава партия „За тайландците“, оглавявана от Инглук Шинаватра, победи на парламентарните избори, проведени в началото на юли 2011 г.

След това се появиха предположения, че бившият премиер в скоро време може да се върне в Тайланд и отново да заеме премиерския пост. Той обаче заяви, че връщане в родината и подновяване на политическата кариера не влизат в плановете му.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

4

Димитрина

преди 10 години

Само да отбележа, че брат й е свален чрез военен преврат на 19 септември 2006г.

3

Анонимен

преди 12 години

Шаавливата я знам....

2

СТРАНДЖАТА

преди 12 години

... - но не съм познал... - тя стана премиер...

fallback