Инглук Шинаватра. Снимка: Reuters

Спечелилата днешните парламентарни избори в Тайланд Инглук Шинаватра няма политически опит, а предимството й е и неин недостатък - тя е сестра на бившия премиер Таксин Шинаватра, който е в изгнание след като бе свален с държавен преврат през 2006 г. и е заклет враг на тайландския елит, предаде Франс прес.

Привлекателната 44-годишна бизнесдама и майка на малко момче, която стана лидер на опозиционната партия "За тайландците" преди по-малко от два месеца често е смятана за рупор на милиардера, а самият той я нарича свой клонинг.

Силата й е, че превърна не особено ласкавия епитет в огромна политическа енергия, която ще я превърне в първата жена начело на тайландско правителство.

По време на предизборната кампания тя без задръжки експлоатира роднинската си връзка с 18 години по-големия й брат, който е много популярен сред социално слабите маси в градовете и селата.

След протестите на привърженици на Таксин Шинаватра, които завършиха с над 90 убити и 1900 ранени Инглук настоява, че е нужно помирение между бедните маси и елита в Банкок около кралския дворец. Тя спомена и обща амнистия, включваща брат й, който на висок глас заявява желанието си да се върне в Тайланд до края на годината.

Още по темата
Инглук Шинаватра е най-малкото от девет деца. Родена е на 21 юни 1967 г. в едно от най-влиятелните семейства от китайски произход в северната провинция Чианг Май. Завършва политология в местния университет и става магистър по публична администрация в американския университет в Кентъки преди да се завърне в Тайланд в началото на 90-те години като стажантка в предприятията на семейната империя.

Тя стига до поста председател на отдела по мобилна телефония на основания от Таксин телекомуникационен гигант Шин корп. Компанията е в центъра на скандал малко преди държавния преврат от 2006 г., когато семейството й продава всичките си акции за 1,9 милиард долара без да плати данъци.

За разлика от кариерата й в бизнеса обаче, не се знае какъв политически ръководител ще е Инглук.
"Засега тя изпълнява много точно каквото й казва Таксин. Не смятам, че до момента сме видели на какво е способна", отбелязва западен дипломат в Банкок.

 

(БТА)


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase