Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Самолетът на полския президент Лех Качински, катастрофирал край руския град Смоленск на 10 април 2010 г., е бил напълно изправен, преди да се разбие в земята. Повредено е било обаче осветлението на летището в Смоленск. Това установи полската правителствена комисия, разследваща случая, предаде ИТАР-ТАСС.

Според полските експерти осветлението е било "неизправно и непълно", уточнява Франс прес.

Полският окончателен доклад за катастрофата бе представен днес във Варшава. Присъстваха журналисти и роднини на жертвите.

Освен президента Качински тогава загинаха още 95 души.

Според изводите на комисията равнището на подготовката на полския екипаж на Ту-154 е заплашвало сигурността на пътниците в самолета.

Екипажът "не е обърнал внимание на възможността за алтернативно кацане на летището във Витебск и на предварителните прогнози за времето в района за кацане край Смоленск", смятат полските експерти.

При катастрофата е имало грешки на руските авиодиспечери, обяви полското следствие. "Диспечерът е давал грешни указания", твърдят авторите на доклада според РИА Новости.

Още по темата

Сред причините за трагедията те отбелязват закъснялото решение на пилота да направи втори заход за кацане. Според тях не е имало възможност самолетът да се насочи за втори заход автоматично, допълва агенцията.

В руския доклад, представен през януари, полската страна бе посочена като единствено отговорна за катастрофата, припомня АФП.


(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase