Снимка: Getty Images/Guliver Photos
fallback

От днес в Белгия влезе в сила забраната за носене на бурка на обществени места.

Законодателството предвижда арест до 7 дни и глоба от 137,50 евро за жените, които нарушават правилото.

Oще по темата
9 апр 2010 15:24
240

Вносителите на закона, който бе остро критикуван от някои правозащитни организации, се мотивират с факта, че носенето на облекло, което закрива напълно лицето, може да застраши обществената сигурност, тъй като човекът не може да бъде разпознат.

Според статистиката, публикувана от белгийски медии, в страната живеят 270 жени, които носят бурка.

Вестник "Соар" съобщи, че две жени вече са отнесли въпроса до белгийския Конституционен съд.

Засега не е ясно дали жалбата им ще бъде разгледана, както и дали ако съдът открие процедура по обжалване, това би повлияло на прилагането на закона.

От днес Белгия стана втората страна в ЕС след Франция, където този религиозен символ е забранен на публични места.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

225

преброителят

преди 12 години

Е на мога да повярвам че това са проблемите на средностатистическия българин.При това никой не е виждал бурка в Бг. Разсипаха за 20 години това което имаше, нищо не построиха на негово място, половината работоспособен народ избяга навън, другата половина се пропива и чалгизира, чудейки се как да последва първата половина, ама и да не работи. Толкова проблеми в тази държава, ама не, че ги търсиме там дето ги няма-бурки, ятагани само това ни е в главата. Затова ни правят на маймуни татикатите!

224

Анонимен

преди 12 години

haide ne ni zanimavai s tezi pazavuri be !!kakvo iskash da kagesh a?

223

Анонимен

преди 12 години

Емирът на Катар е платил за освобождаването на медиците ни в Либия.Това се потвърждава от секретни грами на тогавашния посланик на САЩ у нас Джон Байърли, предоставени от Wikileaks на bivol.bg.Днес се навършват четири години от деня, в който 6-имата български медици се върнаха в родината със самолета на Сесилия Саркози. Те бяха държани 8 години в либийски затвор с обвинение, че са заразили стотици деца с вируса на СПИН.Байърли описва завръщането на българските медици на борда на френския правителствен самолет като подобно на завръщането на американските войници от Виетнамили американските заложници от Техеран.Освен разказа за възторжените официални и медийни изяви, посланикът докладва и думите на дипломата Марк Пиерини, шеф на международния фонд за Бенгази, който споделя, че последните 48 часа са били "доста мизерни", като либийците са рушали постигнатото и са искали нови отстъпки от Брюксел до последния момент преди медиците да се качат на самолета на Сесилия Саркози."Най-накрая, каза Пиерини, изглежда че емирът на Катар е дал някакви пари, за да се приключи със сделката" - пише Байърли.От дипломатическите доклади, изпратени до Държавния департамент от София, става ясно, че САЩ предпочитат тихата дипломация по случая. Българската страна пък смята, че американците са единствената сила с достатъчно влияние, за да убеди Либия да вземе "трудното политическо решение" да освободи сестрите.Българският външен министър Ивайло Калфин е цитиран да казва на американския посланик Байърли през март 2006 г, чеБългария три пъти е възпирала Съвета на Европа да излезе с резолюция за българските медицински сестриосъдени на смърт в Либия, за да окуражи "продуктивна атмосфера за преговори". Той обаче подчертал, че такава позиция не може да се поддържа безкрайно.

fallback