Снимка: Getty Images/Guliver Photos
fallback

Американският президент Барак Обама заяви, че още през август може да не бъдат изплащани пенсии, ако Белият дом и Конгресът не постигнат споразумение за вдигане на тавана на държавния дълг, съобщи Ройтерс.

Според Обама, за притежаващите право на пенсия, както и евентуално за инвалидите и участниците във войните, получаващи помощи, може да не достигнат средства още от 3 август.

„Не мога да гарантирам, че тези пенсии ще бъдат платени на 3 август, ако не решим въпроса. В хазната може просто да няма пари“, каза Обама в интервю за телевизия CBS.

Според прогнозите бюджетният дефицит на САЩ за 2011 г. ще надхвърли 1,5 трлн. долара.

На 16 май бе достигнат поредният таван на държавния дълг, определен през миналата година от Конгреса на 14,3 трлн. долара.

Сега властите в страната разполагат с няколко седмици, за да избегнат технически фалит, който може да настъпи след 2 август, ако Конгресът не гласува увеличаване на тавана на държавния дълг.

В законодателния орган обаче републиканците имат мнозинство и отказват да разглеждат въпроса за увеличаване на тавана, преди да се постигне споразумение за намаляване на разходите за управление на страната.

Интензивните преговори за увеличаване на тавана на дълга се водят без успех от края на май, като от Белия дом предлагат увеличаване на тавана с 2,4 трлн. долара.Таван по вътрешния дълг съществува само в САЩ.

За първи път американският Конгрес определя максималното ниво на задълженията през 1917 г. и оттогава постоянно го повишава. От 2000 г. до момента то е било увеличавано 10 пъти.

Още новини от Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

31

До 24

преди 12 години

Рецептата освен да спрат да харчат за войни е да се хванат да произвеждат. То освен военната промишленост некой чувал ли е вече нещо да се произвежда в УСА? Знаете ли за некой ваш близък или познат там да работи в завод? Това BTW се отнася и за ЕС. Единствено Германия запази жива индустрията си и сериозно и личи...

30

до 25

преди 12 години

Така де, те си плащат навреме с пари назаем и кредитите им нарастват още повече.Като е толкова лесно, що не живееш и ти така ?

29

Ian Smith

преди 12 години

И само да добавя : и така и ще си умрете - в миризливите си панелки очаквайки САЩ да рухнат.

fallback