Снимка: Reuters

Руският президент Дмитрий Медведев разпореди да бъдат подновени доставките на електроенергия за Беларус, предаде ИТАР-ТАСС.

Вицепремиерът на Русия Игор Сечин докладва на държавния глава в разговор по телефона, че Беларус е изпълнила поетите ангажименти за плащане на електроенергията, съобщи пред журналисти Наталия Тимакова, пресссекретар на Медведев.

"С оглед на това, че Минск е изпълнил финансовите си задължения, президентът разпореди подаването на електроенергия за беларуската страна да бъде възобновено съгласно сключените договори", каза Тимакова.

На 9 юни руската енергийна компания Интер РАО ограничи доставките на електроенергия за Беларус заради натрупан от февруари дълг в размер на близо 1,5 милиарда рубли (около 54 милиона долара).

Още по темата

После износът на ток за тази страна бе подновен. Според графика Минск трябваше да погаси дълга си за март, април и май на три транша до 5 юли. На 15 юни концернът Беленерго преведе първия транш, но закъсня с втория и едва в петък съобщи, че е превел и третия, като е изплатил дълга си изцяло. Междувременно от 00.00 ч. на 29 юни Интер РАО временно спря доставките на ток за Беларус, напомня агенцията.

Вчера първият вицепремиер на Беларус Владимир Семашко изрази надежда, че доставките на руска електроенергия ще бъдат възобновени до 2-3 дни, посочва БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase