Снимка: Reuters
fallback

Сблъсъци избухнаха между италианската полиция и противници на изграждането на високоскоростна железопътна линия между южния френски град Лион и северния италиански град Торино, предаде Франс прес.

Четирима участници в протеста и 25 италиански полицаи са били ранени при сблъсъците в италианската алпийска долина Вале ди Суза. Петима от ранените са били приети в болница.

Протестиращите са се разположили на мястото, на което в най-скоро време ще започне строителството на линията. Полицията се е опитала да ги разпръсне, но демонстрантите са оказали съпротива.

Тогава полицаите използвали сълзотворни гранати, след което разрушили издигнатите от протестиращите на мястото барикади. В района някои демонстранти бяха издигнали и палатков лагер.

Вчера вечерта противниците на проекта за високоскоростната линия, нарекли се Движение "No Tav" (в превод от италиански: Движение "Не на високоскоростния влак"), организираха в долината Вале ди Суза и шествие с факли.

Изграждането на високоскоростната линия трябва да започне до края на юни. В противен случай Италия ще изгуби част от европейските субсидии за проекта.

В неделя италианският министър на вътрешните работи Роберто Марони заяви, че проектът ще се реализира.

Франция и Италия подписаха през 2001 г. споразумение за изграждането на високоскоростната линия Лион-Торино, смятана за стратегическа за европейската железопътна система. Тя ще съкрати времето за изминаване на разстоянието между Париж и Милано с 4 часа от сегашните 7 часа.

Проектът ще струва 15 милиарда евро, част от които се осигурява от ЕС.

Плановете предвиждат изграждането и на тунел, дълъг 58 километра. От тях 12 км ще минават през Италия. Изграждането на самия тунел ще започне през 2013 г. Италианци протестират Железопътната линия би трябвало да влезе в експлоатация през 2023 г.

Плановете обаче пораждат силната съпротива на жителите на Вал ди Суза, откъдето ще минава трасето, отбелязва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

николай георгиев

преди 12 години

Изглежда ,че и в Италия има същата селяния,каквато има и тук.Преди време в кв."Надежда" скочиха до небесата заради строителството на метрото под "Ломско шосе",което доведе до временното затваряне на булеварда.То не бяха протести , то не бяха вайкания ,че ще фалират дюкянчетата...Даже беше предложено тунелната "къртица" най-напред да изкопае тунела под булеварда,а после да завие обратно и да продължи към центъра.Коментарите оставам на вас Само,че булеварда го откриха,а от догодина метрото тръгва

7

муспи

преди 12 години

България може да направи сензацията на века ако почне да протестира за нещо - да кажем за ниските заплати, пенсии и *** и ислямизация!

6

Анонимен

преди 12 години

Вижда се, че и в Италия има протестиращи шопи.

fallback