Снимка: БГНЕС/ЕРА

29-годишен полицай почина, след като беше многократно намушкан по време на нападение на антиислямски митинг в Германия. Мъж с нож нападна и рани няколко души в петък на пазарния площад в град Манхайм в Югозападна Германия. При нападението бяха ранени петима души, участващи в митинг, организиран от Pax Europa - група за кампания срещу радикалния ислям.

Полицай е бил „намушкан няколко пъти с нож в областта на главата“, докато се опитвал да се намеси, се казва в изявление на местната полиция.

Непосредствено след нападението той е претърпял „спешна операция и е бил поставен в изкуствена кома“, но „е починал от раните си“ в неделя, съобщи полицията.

Канцлерът Олаф Шолц заяви, че е „дълбоко натъжен“ от смъртта на полицая след „ужасното нападение“.

„Неговият ангажимент към безопасността на всички нас заслужава най-високо признание“, заяви Шолц в X, преди това в Twitter.

Ако ислямисткият мотив зад нападението бъде потвърден, „това показва колко решително трябва да продължим да се борим с ислямисткия терор“, заяви в изявление министърът на вътрешните работи Нанси Файзер.

„Нашите органи за сигурност имат ислямистката сцена твърдо на прицел“, добави Файзер.

„Трябва да се защитаваме решително срещу ислямисткия тероризъм и ще укрепим финансово органите за сигурност“, заяви министърът на финансите Кристиан Линднер пред германския вестник „Билд“.

От началото на войната между Израел и Хамас Германия е в състояние на повишена готовност за възможни ислямистки атаки, като ръководителят на вътрешното разузнаване на страната предупреди, че рискът от такива нападения е „реален и по-висок от дълго време насам“.

В страната също така се наблюдаваха множество нападения срещу политици на работа или по време на предизборната кампания преди изборите за Европейски парламент на 9 юни.

Миналата седмица президентът Франк-Валтер Щайнмайер заяви, че е обезпокоен от засилващата се тенденция и заяви, че германците „никога не трябва да свикват с насилието в битката за политически мнения“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase