Снимка: Reuters

Поскъпването на храните води до промяна на хранителните навици в цял свят, показва проучване на неправителствената организация за борба срещу бедността и несправедливостта Оксфам (Oxfam), цитирано от Франс прес.

Над половината от анкетираните (53 процента) в 17 страни са променили храненето си от десет години.

Сред тях повече от една трета (39 процента) са посочили икономически причини, а 33 процента - здравословни причини.

Общо 20 процента от участниците в допитването са променили храните на трапезата си за две години заради поскъпването на храните.

Тенденцията е много силна в бедни страни като Кения (60 на сто) и Гватемала (29 процента), но е значителна и в развити страни като Австралия (24 процента), Испания (20 процента), Великобритания (19 процента) и САЩ (17 на сто).

"Хранителните ни навици се променят бързо и за много хора те се променят към по-лошо", изтъкна изпълнителният директор на организацията Джереми Хобс.

Той изтъкна, че много хора, особено в най-бедните страни, намаляват количеството или качеството на храната си заради увеличението на цените на храните.

Оксфам призова ръководителите от цял свят, по-специално министрите на земеделието от Г-20, които се събират във Франция следващата седмица, да се намесят за регулиране на пазарите на суровини, реформиране на неправилните политики за добив на биогорива (които превземат обработваемите земи - бел. ред.), да
настояват за инвестиции за малките производители в развиващите се страни, на които трябва да се помогне да се адаптират към климатичните промени.


(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase