Бойните действия в Либия. Снимка: БТА
fallback

Станал ли е Туитър средство за водене на война? Във всеки случай НАТО е пращала бойни самолети срещу силите на либийския лидер Муамар Кадафи въз основа на информации за движенията на войските му в този сайта за микроблогове, съобщи представител на алианса, цитиран от Франс прес.

Туитър и Фейсбук са част от многобройните средства, използвани от разузнавателните служби на НАТО за определяне на мишените на въздушните удари, нанасяни срещу силите на либийския режим, уточни източникът.

"Вземаме информация от всички възможни източници. Получаваме сведения от открити източници в интернет, следим Туитър", заяви подполковник Майк Бракън, говорител на ръководената от НАТО военна операция "Обединен защитник".

Друг натовски представител обясни, че някои либийци "туитват" от бунтовническите градове Мисурата и Адждабия и от столицата Триполи и дават информация за движенията на войски или танкове, както и на бежанци.

"Туитър е гениален източник", възкликнал пожелалият анонимност представител на алианса.

Той същевременно подчерта, че събираните от социалните мрежи информации се сверяват с по-надеждни източници като сателитни снимки преди да излетят самолети.

"Сами по себе си тези информации не се считат за надеждни,но помагат за привличане на вниманието ни върху възникващи проблеми или заплахи, които след това може да се проверят с по-усъвършенстваните ни средства", посочи източникът, цитиран от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

24

KIBERATAKA

преди 12 години

Иде ми да туитна целия свят !

23

7

преди 12 години

Хубаво се упражнявате тук, но, някак не ви се отдава. Вече съм го споменавал веднъж, бившият СССР и сегашна Русия имаха в две държави военноморски бази в Средиземно море. Едните сега ги бомбардират, но нали не мислите че ще оставят и на другите да им се случи това, и да се лишат от бази за поддръжка, да не забравяме и Китай, затвориха си очите веднъж, но за втори път, не знам. А и да не забравяме Израел, едва ли ще искат хаос с *** до точно до тях.

22

до хитлер

преди 12 години

Ей Хитлер, ти загуби и се самоуби като страхливец, заедно с ку*вето си *** Браун, затова отиди и се самоубий още един път, ха ха ха ха ха...

fallback