В ерата на интернет, революциите в ДНК анализите и космическите постижения британската кралица Елизабет Втора постави дискретно рекорд. Тя застана на второ място в класацията на британските монарси, управлявали най-дълго страната си, съобщи "Дейли телеграф".

Елизабет Втора се възкачи на престола на 6 февруари 1952 г. след смъртта на баща си крал Джордж Шести. Оттогава тя е начело на монархията общо 59 години и 110 дни, или пресметнато в дни – 21 645.

Начело на класацията е друга жена монарх – кралица Виктория, която почина през 1901 г. след 63 години и седем
месеца на британския трон.

Смята се, че Елизабет Втора би могла да подобри рекорда на Виктория през септември 2015 г., когато ще бъде на 89 години.

През годините си на трона Елизабет Втора е присъствала на 25 500 официални прояви само във Великобритания и е връчила 400 000 държавни отличия и награди. Тя е получила 3 милиона писма и друга кореспонденция.

По време на царуването на Елизабет Втора във Великобритания се смениха 12 премиери. Тя посрещна в палатите си 1 милион гости на организирани от нея градински партита, множество чуждестранни държавни глави, двама папи и петима астронавти. Средно на година Елизабет Втора има 430 ангажимента в качеството си на монарх.

Досега на второ място в класацията на най-дълго властвалите британски монарси беше крал Джордж Трети, който управлявал от 1760 до 1820 г.

 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase