Снимка: Reuters

Осама бен Ладен е бил на Балканите поне два пъти по време на войната в Босна и Херцеговина през 90-те години, пише вестник „Независне новине“.

И двете документирани посещения на убития на 1 май лидер на „Ал Кайда“ са от 1994 г., когато Бен Ладен е бил в Сараево и в Тирана.

Посещението на Бен Ладен и срещата му с вече покойния босненски лидер Алия Изетбегович бяха разкрити от журналистката от „Шпигел“ Ренато Флотау, която чакала за интервю пред канцеларията на тогавашния първи човек във властта в Сараево и случайно попаднала на Бен Ладен.

Той й дал визитка и казал, че планира да доведе в Босна мюсюлмански доброволци и потвърдил, че има босненски паспорт.

Документът е бил издаден от босненското посолство във Виена през 1993 г., а скандалът избухна след терористичните нападения на „Ал Кайда“ в Ню Йорк и Вашингтон.

За ролята на Осама бен Ладен писа и списание Zeitenschrift. Под заглавие "Bin Laden in Sarajevo" от 11 септември 2004 г. изданието публикува материал за това, че главният заподозрян за нападенията в Ню Йорк и Вашингтон от 11 септември 2001 г. е бил съюзник на НАТО на Балканите по време на войните там през първата половина на 90-те години.

„От седемте ключови фигури, участвали в нападенията от 11 септември, поне четирима са воювали през 90-те години в Босна и Херцеговина срещу сърбите“, пише изданието. За това са знаели и германските служби за сигурност.

Дейността на Бен Ладен в Албания също е добре документирана. Силата на неговата мрежа в тази страна най-добре илюстрира фактът, че тогавашният американски министър на отбраната Уилям Коен през юли 1999 г. отменя посещението си в Тирана поради опасения от терористично нападение.

Самият Бен Ладен е бил в Тирана през 1994 г. в състава на саудитска делегация. Разговарял е с тогавашните албански официални лица за откриването на ислямистки центрове в Албания. Ядрото на неговата организация обаче е ликвидирано през 1998 г. при съвместна акция на ЦРУ и албански агенти.

Бен Ладен е бил в Загреб и в Белград още през 1986 г., а хърватската клетка на „Ал Кайда“ е активна от 1991 г., пиши „Ютарни лист“.

Тогава като американски съюзник Осама воюва срещу руската окупация на Афганистан. В Загреб и Белград той се опитва да договори продажба на оръжие за талибаните.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase