Репортерът на Los Angeles Times (вляво), редактора Ръс Стентън, репортерът Рубин Вайвс (вторият вдясно) и фотографката Барбара Дейвидсън (вдясно) празнуват двете награди Пулицър, които вестникът получи. Снимка: Reuters

Награда Пулицър за първи път е присъдена на статия, публикувана единствено в онлайн медия и неотпечатвана в друго издание. Това е вторият голям успех на независимия американски екип от разследващи журналисти ProPublica.

Двама репортери на групата, базирана в Ню Йорк – Джеси Айзингер и Джейк Бернщайн, са отличени за разследването им на причините за финансовата криза.

Миналата година материал на ProPublica с автор Шери Финк за работата на болница в Ню Орлиънс след урагана Катрина получи наградата за разследваща журналистика. Това беше първата награда Пулицър за онлайн издание, но със съдействието на New York Times Magazine.

Тазгодишната награда в най-известната категория „В служба на обществото“ взе Los Angeles Times за разкриването на корупционен скандал в градчето Бел в Калифорния. Там в администрацията си раздали огромни заплати, повишавайки местните данъци. Статията доведе до арести и политически промени.

Официалното връчване на призовете е през май. Наградите Пулицър са най-високата оценка в областта на медиите в САЩ и едно от най-важните отличия за журналисти, писатели и композитори в света.

Те се раздават в 21 категории и вървят с парична премия от 10 000 долара.

Наградите са учредени от журналиста и издател Джозеф Пулицър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase