Снимка: Reuters

Досегашният президент на Кот д'Ивоар Лоран Гбагбо, който отказваше в продължение на няколко месеца да се оттегли от поста си, води преговори за напускане на страната, предаде Ройтерс, като цитира френския министър на външните работи Ален Жупе.

Преговорите се водят на фона на все по-ожесточените сражения в Абиджан между силите на Гбагбо и преданите на противника му Аласан Уатара войски, посочва БТА.

Същевременно високопоставен дипломат съобщи, че силите на Уатара са окупирали президентската резиденция на Гбагбо, който се е укрил в бункер, предаде Асошиейтед прес. Според дипломата престрелки се водели в самата резиденция.

Силите, които искат да свалят Гбагбо, успяха само за три дни да поемат контрола над всички провинциални райони в страната. Те обаче срещнаха силна съпротивата от страна на силите, предани на Гбагбо в най-големия град Абиджан.

Още по темата

В понеделник силите на ООН и френски военни откриха огън от хеликоптери по арсенал на Гбагбо, припомня АП.

Междувременно министърът на външните работи на Гбагбо Алсид Джедже е потърсил убежище в посолството на Франция в Абиджан, предаде Франс прес. Новината потвърди самият Джедже, без да уточнява защо е отишъл там.

Резиденцията, в която се намира Джедже, е съседна на президентската резиденция на Гбагбо в квартала Кокоди, в северната част на Абиджан, уточнява Франс прес.
Говорител на Гбагбо съобщи, че резиденцията на досегашния президент е била ударена поне 50 пъти по време на атаките с хеликоптери в понеделник, предаде АП. Говорителят потвърди, че при въздушните удари е бил разрушен голям военен лагер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase