Снимка: Reuters

Силите на законно избрания и международно признат президент на Кот д'Ивоар Аласан Катара превзеха административната столица Ямусукро, съобщиха агенциите, цитирайки военния говорител на Катара.

Вестта бе потвърдена от военни източници на самообявилия се президент Лоран Гбагбо и от местни жители. Военният говорител на Катара – кап. Леон Ала, заяви, цитиран от Асошиейтед прес, че "Ямусукро е в ръцете на републиканските сили".

"Силите на Катара маршируват през града. Младежите ги следват," потвърди за Ройтерс по телефона военен източник от лагера на Гбагбо.

Още в ранния следобед улиците на Ямусукро опустяха след съобщенията, че бунтовниците наближават града. Много войници и полицаи, верни на Лоран Гбагбо, са избягали от града по-рано през деня, разказаха очевидци.

С превземането на Ямусукро бунтовниците си разчистват достъпа до голяма магистрала към Абиджан –  търговската столица и най-голям град на африканската страна, която е най-големият световен износител на какао.

Според наблюдателите Абиджан, на 230 км от Ямусукро, ще стане арена на последното, кърваво сражение между силите на Катара и на Гбагбо, което ще реши политическата безизходица, настъпила след президентските избори през ноември миналата година.

Според международната общност Катара е спечелил изборите, но победеният държавен глава Гбагбо отказа да напусне властта. Около 1 милион души избягаха от боевете, предизвикани от политическия хаос и поне 462-ма загинаха, припомня АП.

"Времето на диалога и прекратяванията на огъня приключи. Гбагбо има няколко часа да се оттегли мирно", каза Гийом Соро, премиер в правителството на президента Аласан Уатара.

Силите на Уатара днес превзеха административната столицата Ямусукро и се насочват към главния град Абиджан. Хора от специалните сили на Лоран Гбагбо са изстреляли автоматични откоси по кола от автоколоната на посланика на Франция в Кот д'Ивоар, заяви френското външно министерство в осъждаща декларация, цитирана от Франс прес.

Инцидентът се случва в момент, когато Франция оказва натиск за приемане на резолюция в Съвета за сигурност на ООН за оттегляне на Гбагбо от властта в полза на международно признатия за държавен глава Уатара.

Говорител на ООН съобщи, че за тази нощ е насрочено извънредно заседание на Съвета за сигурност за обсъждане на ситуацията в Кот д'Ивоар и евентуално налагане на санкции срещу Гбагбо, предаде Асошиейтед прес.

 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase