Муса Куса. Снимка: Reuters

Дните на либийския режим са преброени, след като външният министър Муса Куса избяга от Либия, предаде Франс прес, цитирайки бившия либийски министър на имиграцията Али Ериши.

Ериши направи тази прогноза в интервю за френската телевизия Франс 24.

"Винаги съм твърдял, че водещите либийски политически фигури са държани за заложници в Триполи. Невероятно е как Куса успя да избяга оттам", каза бившият министър.

"Либийският лидер вече няма на кого да разчита. Сега му останаха само децата", допълва той.

"Куса беше един от съветниците, на които Кадафи имаше най-голямо доверие. С неговата оставка идва краят на режима. Бруталното управление е напът да приключи. Никой не познава режима по-добре от Муса Куса", подчерта бившият либийски министър.

Запитан каква информация за Либия би могъл Куса да предаде на Великобритания, Али Ериши заяви: "Ако има нещо, което трябва да се знае, Муса Куса ще го знае. Той знае какво става в Либия, откъде либийците получават оръжията си. Той може да помогне много в това отношение".

В Лондон бившият британски външен министър Джак Стро определи напускането на Муса Куса като повратна точка за режима на Кадафи, предаде Асошиейтед прес. Пред радио ВВС Стро заяви, че то ще бъде много важен фактор, който ще допринесе за това везните да се наклонят срещу режима на Кадафи.

От своя страна италианският външен министър Франко Фратини, цитиран от Ройтерс, заяви, че бягствата на най-близките сътрудници на Кадафи ще допринесат повече за свалянето му, отколкото западните военни операции.

"Ще накараме Кадафи да напусне не чрез военни действия, а по-скоро чрез силен международен натиск за насърчаване на бягството на близките до него хора", каза Фратини пред телевизия Канале Чинкуе.

Тези хора "вече са разбрали или много скоро ще разберат, че режимът е международно изолиран и че Кадафи не може да е част от националното помирение", добави той.

Фратини посочи, че е в близки контакти с бунтовниците в Либия и че в понеделник ще разговаря в Рим с техния отговорник за външните работи Али Есауи.

Италианският външен министър повтори позицията на страната си, че Кадафи трябва да замине в изгнание, и прикани Африканския съюз да намери държава, която би му дала убежище.

Муса Куса е на 59 години. Той беше назначен за министър на външните работи през март 2009 г., пише БТА. Преди това беше началник на разузнавателните служби в периода 1994–2009 г.

Няколко високопоставени представители на режима на Кадафи, сред които министри, посланици и военни, се оттеглиха от него само за месец и половина.

Бившият правосъден министър Мустафа Абдел Джалил сега е начело на Преходния национален съвет – политическия орган, представляващ либийските въстаници.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase