Снимка: Reuters
fallback

Силно радиоактивна вода е открита в тунел в атомната централа „Фукушима”. За първи път замърсена вода е намерена извън помещение на реактор, съобщи ВВС.

Водата, изтелка в тунел, свързан с реактор 2 на централата, предизвика нови страхове за радиоактивно замърсяване на околната среда.

До сега вода с много високо ниво на радиация е открита само вътре в помещенията на реакторите и фактът, че има изтичане извън тях е притеснително развитие на ситуацията.

Тунелът, в който е открита радиоактивната вода се намира на около 55 метра от брега. Засега операторът на централата обаче твърди, че няма данни замърсената вода да е достигнала морето.

В почвата около централата е открит плутонии, но не в количества, застрашаващи здравето на хората.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

6

Анонимен

преди 13 години

do 6. Абе сигурно е така, но и ти ползваш ток у вас нали. Не си светиш със свещи. Аварий стават навсякъде въпроса е да се мисли предварително за вариантите. Сега вече нищо не могат да направят освен да охлаждат реактора докато не затихне реакцията. Иначе ще трябва да се евакуира целия регион там. Не само Япония, но може би и част от Китай и източна Русия. Къде ли ще ги преселят толкова хора. Като че ли е по-добре да се грижат за централата сега.

5

оле

преди 13 години

Не знам какво трябва да направят, не съм ядрен физик. Но съм сигурна в едно - за всичко е виновна нечовешката алчност и самонадеяност.

4

Анонимен

преди 13 години

До 3А какво да направят.....да натиснат бутона shut down ли???Или да оставят и 5те да си грьмнат като 4ти енергоблок на АЕЦ "Ленин"

fallback