Снимка БГНЕС, архив

Руският президент Владимир Путин ще посети Северна Корея и Виетнам в следващите седмици, съобщи вестник "Ведомости“, позовавайки се на дипломатически източник, предаде Ройтерс.

Руският посланик в Северна Корея Александър Мацегора потвърди пред "Ведомости“, че посещението на президента в Пхенян ще се състои и се "подготвя активно“.

Според вестника Путин може да посети Виетнам още през юни, най-вероятно веднага след визитата му в Северна Корея.

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун посети Русия през септември миналата година за разговори с Путин. Той разгледа руския център за изстрелване на космически ракети "Восточний“ в Далечния изток, а Путин обеща да помогне на Северна Корея при производството на сателити, припомня Ройтерс.

Кремъл заяви, че Русия иска да изгради партньорство със Северна Корея "във всички области“, но все още не е потвърдил датата на посещението.

От началото на войната с Украйна Русия укрепи връзките си със Северна Корея и други враждебни на САЩ държави като Иран - отношения, които са източник на безпокойство за Запада, отбелязва Ройтерс.

През януари Съединените щати и Украйна обвиниха Русия, че е изстреляла по Украйна балистични ракети с малък обсег, доставени от Северна Корея, което Москва отказа да потвърди или отрече.

Според "Ведомости“ Путин и Ким може да обсъдят дали Русия ще приеме работници мигранти от Северна Корея. Русия изпитва остър недостиг на работна ръка заради войната в Украйна; стотици хиляди мъже са отишли да се бият или са избягали в чужбина, за да избегнат мобилизация.

Единственото предишно пътуване на Путин до Северна Корея е през 2000 г., първата година от управлението му като президент.

"Ведомости" цитира търговския представител на Русия във Виетнам, който миналия месец заяви, че най-належащият търговски въпрос между двете страни е банковата подкрепа за уреждане на плащанията, пише "Марица".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase