Берлускони маха на събралите се пред съда репортери. Снимка: БТА

Италианският премиер Силвио Берлускони се яви пред съда в Милано, за да участва в предварително изслушване, след което ще стане ясно дали ще бъде съден за финансова измама.

Берлускони, срещу които бяха възобновени четири дела, не се е явявал нито веднъж в съда през последните седем години, отбелязва Би Би Си.

Премиерът и медиен магнат е обвинен във финансова измама и злоупотреба с доверие при продажбата на телевизионни права от медийната му компания Медиасет.

Според разследващите таксите за правата са били умишлено завишавани, а надвзетите пари са превеждани за политически и други нужди. Обвиняеми заедно с Берлускони са синът му и няколко бизнес партньори.

Днешното заседание се проведе при закрити врати. На излизане обаче премиерът излезе от колата си и помаха на събралите се около съда хора.

Още по темата

Той заяви пред журналисти, че ще се яви и на следващото изслушване, предвидено за 4 април

74-годишният Берлускони е бил обвиняем по около 50 дела в кариерата си, но досега не е присъствал на нито едно. Той твърди, че те са инспирирани от политическите му опоненти.

Междувременно Франс прес съобщи, че Силвио Берлускони е най-богатият политик в Италия с 40,89 милиона евро, вписани в оповестената му днес данъчна декларация за 2009 г.

За една година състоянието на премиера се е увеличило близо два пъти – за 2008 г. той е декларирал 23,05 млн. евро.

За първи път в графата за семейно положение Берлускони посочва „разделен“, след като през 2009 г. започна процедура за развод със съпругата му Вероника Ларио, която го обвинява в извънбрачни връзки, отбелязва Франс прес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase