Снимка: Reuters
fallback

Трима служители, работещи на III реактор на пострадалата АЕЦ "Фукушима-1", бяха откарани в болница, след като са били облъчени. Това обяви в четвъртък японската Агенция за ядрена безопасност, цитирана от Франс прес.

Усилията за охлаждане на трети реактор на повредената японска АЕЦ „Фукушима-1“ бяха подновени в четвъртък, след като в сряда служителите прекъснаха работа заради изпуснат черен дим. Това предаде Франс прес, като цитира японската агенция за ядрена сигурност.

Не е известна причината за издигането на дима. Състоянието на III реактор е най-тревожно, защото той бе най-тежко повреден от вълните цунами на 11 март и от експлозията в сградата, където се намира, предизвикана от натрупване на голямо количество водород, пише БТА.

Пожарникари обливат реактора с вода, за да охладят горивото и да предотвратят верижна реакция.

Техниците се опитват да задействат помпа, с която да захранят с вода и охладят трети реактор, посочва АФП.

Oще по темата

Междувременно австралийското правителство нареди да бъде спрян вносът на храни от районите в Япония, близки до повредената АЕЦ „Фукушима-1“, заради опасения от радиоактивно замърсяване. Наред с това правителството посочи, че опасността за потребителите е много малка, предаде Франс прес.

Агенцията за контрол над храните заяви, че това е предпазна мярка, съобразена с международните стандарти. Спрян е вносът на мляко, млечни продукти, пресни плодове и зеленчуци, водорасли и морски дарове от японските префектури Фукушима, Гунма, Ибараки и Точиги, посочва Ройтерс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

37

Fean

преди 13 години

Ако Железни Врата се скъсат, водата ще се разлее из ниските територии на Румъния, по поречието на Дунав, срещу нашата територия. Площадката на АЕЦ Козлодуй няма да бъде залята, тъй като е на 10 метра по-високо от дигата на румънците. Трагедията ще е в човешки жертви, не в заливане на площадката на АЕЦ, за съжаление на така жадното за сензации и хляб бедно българско население...

36

pti4ka

преди 13 години

Човекът е единственото създание на тоя свят,което не се нагажда спрямо заобикалящият го свят,а нагажда природата според нуждите си!едвали това поведение може да остане безнаказано!ние сме част от природата и тя е част от нас(ЗАБРАВЯМЕ ГО ТОВА,А НЕ БИВА!)Живеем като онко клетки-всеки за себе си,а това е пагубно за самите нас и за всичко,което ни заобикаля!

35

до 23

преди 13 години

Като правиш забележка, поне и ти пиши правилно. Едно изречение с 2 грешки :)

fallback