Снимка: ЕПА/БГНЕС

Антъни Блинкън, американски държавен секретар, защити президентът Джо Байдън от критиките, с които беше засипан след дебата срещу Доналд Тръмп, който беше преди няколко дни. Блинкън отбеляза, че политиката на Байдън през последните три години и половина е засилила доверието в американското лидерство по света, предаде Ройтерс.

Блинкън беше запитан какво ще си кажат приятелите и враговете на САЩ по света за американското лидерство след слабото представяне на Байдън. Според него хората гледат Байдън под лупа от момента, в който той пое поста президент на Съединените щати.

Блинкън допълни, че хората виждат президент, възстановил позициите на Америка, върнал Америка на картата на света, възстановиl съюзи, партньорства.

"Ако погледнете социологическите проучвания по света, доколкото може да им се вярва, ще видите отново, че доверието в американското лидерство значително се е повишило през последните три и половина години", отбеляза той.

"Те виждат, че президентът Байдън проправя пътя във всички тези различни сфери по начин, който обединява хората и е фокусиран същевременно върху предизвикателствата, които стоят пред нас и които са общи за толкова много държави", отбеляза Блинкън.

Много от критиците споделят мнението, че Джо Байдън е прекалено стар за евентуален втори мандат, а дебатът срещу Тръмп още повече разпали съмненията. Някои демократи дори призоваха Байдън да бъде заменен с друг кандидат. / БТА
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase