Муамар Кадафи Снимка: Reuters
fallback

Над 250 000 души са избягали от Либия в съседните й страни  от началото на въстанието срещу режима на Муамар Кадафи в  средата на февруари, съобщи Бюрото на ООН за координация на  хуманитарните въпроси в изявление, цитирано от Франс прес.

По данни на Бюрото над 137 400 души са отишли от Либия в  Тунис, 107 500 в Египет, 5400 в Алжир и 2200 в Нигер. Три четвърти от Либия са без достъп до хуманитарна помощ,  предупреждава Бюрото.  "Медицинските грижи са основен повод за безпокойство. 

Получаваме информация за затваряния на болници в момент, когато  хората имат най-голяма нужда от лечение. Имаме нужда от санитари и медицински сестри, а ранените цивилни имат нужда от достъп"  до медицински заведения, се казва в изявлението.

Oще по темата

В понеделник ООН и хуманитарни организации отправиха призив  за набиране на 160 милиона долара за осигуряване на хуманитарна  помощ на един милион пострадали от конфликта в Либия за период  от три месеца.  Сумата е изчислена въз основа на прогнози, че до 400 000  души ще напуснат Либия, а други 600 000 души вътре в страната ще се нуждаят от хуманитарна помощ.

До момента са събрани 36  милиона долара. Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун е получил съгласие от либийския външен министър Муса Куса да се изпрати екип на ООН в Либия за оценка на хуманитарната ситуация, предаде Асошиейтед  прес.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

ined

преди 13 години

Точно така "Дайте братя да дадете...", събирането на 150 милиона помощи за някой дето има милиарди е като да събираш помощи за Масларова да си напълни резервоара на Бентлито.

26

ppp

преди 13 години

23, предпочиташ старите колонизатори?

25

аз

преди 13 години

Така се прави. Първо се гонят свестните хора от държавата, после остават 30% партийци и 30% ченгета със своите съпруги и деца. Започва се едно разграбване на държавата и тежко и горко на тези които са останали възрастни и немогат да избягат.

fallback