Снимка: Getty Images/Guliver Photos

ЕС одобри официално в четвъртък затягането на санкциите срещу режима на Муамар Кадафи, визиращи пет ключови финансови институции и едно физическо лице, предаде АФП.

Одобряването на санкциите последва принципното съгласие, постигнато във вторник за въвеждането на нови мерки в допълнение на приетите в края на февруари срещу 26 либийски представители, уточни унгарското председателство на ЕС.

"Изправен пред сериозността на ситуацията в Либия, Европейският съвет реши днес да разшири ограничителните мерки срещу джамахирията, като включи в обхвата на приложението им и пет юридически финансови институции, които са от основно значение, както и да добави едно име към списъка на физическите лица, които вече са обект на санкциите", се казва в съобщение на унгарското председателство на ЕС.

Списъкът на визираните от новите мерки физически и юридически лица ще бъде публикуван в петък на Официалния бюлетин на ЕС. Тогава те ще влязат и в сила.

Още във вторник обаче бе пояснено, че става дума за либийската Централна банка и суверенния фонд Либиън инвестмънт оторити (Libyan Investment Authority), пише БТА. Този фонд управлява приходите от либийската петролна промишленост и притежава дялове в няколко големи европейски компании и банки, сред които италианската банка УниКредит, италианския авиоконструктор и производителя на военна техника Финмеканика, италианския футболен отбор Ювентус и британската издателска група Пиърсън.

Още по темата

Президентът на Франция Никола Саркози ще предложи на ЕС да бъдат нанесени въздушни удари над контролираната от Муамар Кадафи територия на Либия, предаде АФП, като се позова на анонимни източници.

Освен това според агенцията Саркози ще предложи и да бъдат заглушавани военните комуникационни системи на Кадафи.

Планът за действие спрямо Либия ще бъде огласен от Саркози на заседанието на Съвета на ЕС в петък, посочва РИА Новости.

Междувременно британският вестник "Гардиън" съобщи, че един от кореспондентите му в Либия е изчезнал заедно с бразилски журналист, който пътувал с него, предаде Асошиейтед прес.

Гайт Абдул Ахад за последно осъществил контакт чрез трети човек в неделя, когато бил в покрайнините на либийския град Зауия, на запад от Триполи. Там се водят сражения от няколко дни.

Редакторът за Близкия изток Ян Блек каза, че Абдул Ахад, който по произход е иракчанин, пътувал с Андрей Нето от бразилския вестник "Естадо".

Вестник "Гардиън" се е свързал с либийски правителствени служители в Триполи и Лондон и е поискал незабавно да помогнат за издирването на Абдул Ахад.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase