Андерс Фог Расмусен. Снимка: Ройтерс

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен заяви, че Алиансът няма да се намесва в конфликта между властите и опозицията в Либия, съобщи АФП.

Расмусен подчерта, че НАТО не е получавал никакво искане за намеса в ситуацията.

„Във всеки случай всички действия трябва да се базират на мандат на ООН“, заяви той.

Генералният секретар на НАТО подчерта още, че последните събития в Либия ще имат негативни последици.

По-рано бившият кубински лидер Фидел Кастро заяви, че САЩ могат да подтикнат НАТО да нахлуе в Либия, за да обезпечи американските интереси в петролния отрасъл. Кастро прогнозира, че нахлуването може да стане през следващите дни или дори часове.

Междувременно в Брюксел руският премиер Владимир Путин заяви, че Русия е разтревожена от засилването на влиянието на радикалните ислямисти в Северна Африка, което може да се отрази негативно на ситуацията в Северен Кавказ.

„Що се отнася до събитията в Северна Африка и арабския свят и възможната връзка с процесите, които протичат в Северен Кавказ, дали това предизвиква нашето безпокойство? У нас предизвиква безпокойство първо броят на жертвите, у нас предизвиква безпокойство, въпреки успокоителните тези, че идването на власт или засилването на радикалните групи в северноафриканските страни е малко вероятно, все пак това ни безпокои“, каза Путин.

Той подчерта, че „щом това се случва, то не може да не се отрази на други региони по света, включително естествено и Северен Кавказ“, предаде ВВС.

Антиправителствените протести в Либия не стихват от 16 февруари насам. В момента източната част на страната със столица Бенгази фактически е преминала под контрола на опозицията, а западната част със столица Триполи се контролира от властите.

В западните райони на страната продължават сблъсъците между опозиционерите и привържениците на либийския лидер Муамар Кадафи.

На жителите на Триполи е забранено да напускат града, пише Lenta.ru. По непотвърдена информация в столицата патрулират наемници от африкански страни, които без предупреждение стрелят срещу подозрителни хора.

По различни оценки загиналите при безредиците са от 300 до 1 000 души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase