Бърнард Мадоф. Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Създателят на най-голямата финансова пирамида в света – Бърнард Мадоф, който излежава присъда от 150 години затвор, заяви в интервю за в. "Ню Йорк таймс", че някои банки и инвестиционни фондове са били в течение на неговите измами.

"Не е възможно да не са знаели", заявява Мадоф пред всекидневника, цитиран от световните агенции.

Той твърди, че това прави тези институции, чиито имена обаче не назовава, в известен смисъл "съучастници" в гигантската измама.

"Ако правите нещо лошо, ние не искаме да знаем за това". Такова беше тяхното отношение", допълва затворникът пред електронното издание на американския вестник.

Още по темата

Наречен измамника на века и арестуван в края на 2008 г., Мадоф бе признат за виновен през юни 2009 година в организирането на гигантска финансова пирамида, чиито жертви станаха близо 16 000 физически и юридически лица, изгубили общо няколко десетки милиарда долара, поверени на неговия фонд.

Ървинг Пикард, определен от потърпевшите от дейността на Мейдоф да ги представлява, внесе жалба в съда на 2 декември срещу американската банка Джей Пи Морган (JPMorgan), обвинявайки я, че е "изцяло съучастник" в измамата, организирана от някогашната звезда на Уолстрийт, тъй като "съзнателно", също като други финансови институции, си е затваряла очите за неговите злоупотреби. 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase